Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В ЦКБ ОТНОВО СЕ ВИХРЯТ СТРАСТИ

Седмица след общото събрание на Централна кооперативна банка екшънът все още не е приключил. Очакваше се още на първото заседание на новия надзорен съвет на ЦКБ, което се проведе на 3 юли, да бъдат избрани и новите членове на управителния съвет на кредитната институция, но това не се случи. Отново неразбирателството между акционерите на банката взе връх. Подуправителката на БНБ Емилия Миланова, представлявала Банковата консолидационна компания в НС на ЦКБ, е настоявала, въпреки че надзорният съвет все още не е регистриран в съда, той да разгледа кандидатурите на членовете на управителния съвет. Причина за бързането е предстоящото конституиране на новото правителство, което без съмнение ще промени съвета на директорите на консолидационната компания, коментират запознати. Според финансисти сегашните мениджъри на БКК, която притежава 32.78% от кооперативната банка, държат в УС да останат досегашните изпълнителни директори Тенчо Тенев и Георги Константинов. С това решение не са съгласни част от акционерите на ЦКБ. Така или иначе, за председател на надзорния съвет на ЦКБ беше избран Панчо Иванов, председател на Централния кооперативен съюз, който държи 23.45 на сто от капитала на банката.
А кандидат-купувачи за кооперативната банка не липсват. Вестник БАНКЕРЪ научи, че пред консолидационната компания своя интерес вече са заявили собствениците на ЕВРОБАНК - словашкият фонд Истрокапитал и Първа инвестиционна банка. И докато словаците заявиха апетитите си отдавна, то интересът на ПИБ бе неочакван.
От кооперативната банка не се отказва и Райфайзенбанк (България). Йохан Йонах, председател на управителния съвет на банката, съобщи за в. БАНКЕРЪ, че кредитната институция иска да купи възможно най-много акции от ЦКБ. Това не изключва възможността мениджърите й да водят преговори и с Корпоративна банка, която притежава 19.43% от ЦКБ, и с кооперативния съюз.
И докато в БКК все още не са наясно каква точно ще бъде стратегията за раздържавяването на кооперативната банка и не бързат, то мениджърите на кредитната институция са притиснати от време. Крайният срок, в който те трябва да продадат своето участие в ЦКБ, според изискването на БНБ, е 28 август 2001 година. Те и Фининвест ООД, което притежава 4.63% от ЦКБ, вече водят преговори с няколко кандидат-купувачи. Те били готови да предложат добра цена за акциите на ЦКБ. Както писа в. БАНКЕРЪ, кооперативната банка е привлякла вниманието и на собственика на Химимпорт, който според бизнесмени всъщност бил варненската силова групировка ТИМ.
В същия ден, в който се състоя първото заседание на надзорния съвет на ЦКБ, се проведе и общото събрание на акционерите на Корпоративна банка. То гласува промени в надзорния й съвет. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, от него бе освободен Джеймс Винсънт Хауи, а мястото му бе заето от досегашния съветник на надзора Николай Велков. Веднага след съдебната си регистрация новият състав ще предложи Джеймс Винсънт Хауи за член на съвета на директорите и изпълнителен директор на Корпоративна банка.
Хауи ще заеме мястото на Теменуга Газдова, която се разделя с Корпоративна банка и става изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка. Управителният съвет на финансовата институция, оглавяван от Цветан Василев, ще предложи началника на управление Валутни операции Илиян Зафиров за прокурист на Корпоративна банка. В надзорния й съвет влизат Владимир Люцканов, Златозар Сурлеков и Николай Велков. Управителният съвет пък е в състав: Цветан Василев, Иван Константинов и Джеймс Винсънт Хауи.
Акционерите на финансовата институция взеха решение за промяна на адреса й и гласуваха право на управителния съвет да вземе решение за увеличение на капитала на банката от 10 млн. на 20 млн. лева. Централният офис на банката вече ще се намира на пл. Гарибалди 10. В началото на юни Корпоративна банка се сдоби със сградата, в която се помещаваше фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие.
Акционерите решиха печалбата на финансовата институция за 2000 г. от 3 хил. лв. да бъде заделена за фонд Резервен. Активите на Корпоративна банка за миналата година са 28 млн. лв., като само за първите шест месеца на 2001 г. те са нараснали до 35 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във