Банкеръ Daily

Менда Стоянова за класа за прослужено време

В частния сектор трябва да стане като при държавните служители

Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие. При държавните служители класът стана част от основната заплата и не получиха намаление в заплатите си. Това каз председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова за предложението на работодателите класът прослужено време да отпадне. 

„Същото трябва да се направи и в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между начина, по които се образува заплатата на държавните служители в цялата администрация и частния сектор. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-високо квалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има много случаи, в които това е обратнопропорционално“, коментира Менда Стоянова, цитирана от "Фокус". 

Тя подчерта, че размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда.

„Ако работника например има заплата от 300 лева и получава 100 лева клас, той ще влезе в основната му заплата. Тя ще стане 400 лева и той няма да бъде ощетен“, обясни Менда Стоянова. 

Вчера вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи идеята на работодателите за отпадане на класовете за прослужено време. На среща в Министерския съвет Симеонов разговаря с работодателските организации относно механизма за определянето на минималната работна заплата в страната.

Работодателските организации отново са поставили темата за класовете за стаж в работните заплати. Председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев определи след срещата тези класове като "отживелица" и посочи, че те трябва да бъдат включени в заплатите.

Целта не е намаляване на възнагражденията на служителите, посочи още той и допълни, че подобни класове "стимулират мързел, а не трудолюбие".

От друга страна синдикатите поискаха в бюджет 2018 да се заложат 918 млн. лв повече, в сравнение с тази година, за заплати на заетите в бюджетната сфера.

От КНСБ настояват в различните бюджетни сектори увеличението да бъде от 10-20 %. За някои дейности искат и по 25 % увеличение. За първото тримесечие на 2017 година, средната работна заплата е с 9,8 % ръст в сравнение с 2016.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във