Банкеръ Daily

Изпълнителният директор на Deutsche Bank:

В централните банки липсват алтернативи за смекчаване на глобалните икономически рискове

Кристиан Зевинг, изпълнителен директор на германската Deutsche Bank

Централните банки вече са използвали инструментите си до голяма степен и са изчерпали опциите си за смекчаване на глобалните икономически рискове, предупреди изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг. "Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ нямат останали конвенционални инструменти за ефективно предотвратяване на истинска икономическа криза", посочи той по време на банкова конференция в Лондон, цитиран от CNBC.

„Особено притеснен съм от редица финансови и геополитически рискове, вариращи от ситуацията в Хонконг до напрежението в Близкия изток“, каза Зевинг и добави, че светът е изправен пред „извънредна макроикономическа ситуация, която е много трудна за прогнозиране."

Централните банки по света, включително Фед и ЕЦБ, се фокусираха върху облекчаването на паричната политика при засилените опасения за състоянието на глобалната икономика.

„Много малко икономисти вярват, че по-евтините пари на това ниво ще имат ефект“, заяви директорът на Deutsche Bank. „Те няма да инвестират допълнително само защото заемът ще бъде с още 10 базисни пункта по-евтин“, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във