Банкеръ Daily

Финансов дневник

В Централната банка на Естония остана само едно кюлче злато

В Банката на Естония (Централна банка на страната) се съхранява само едно кюлче злато, но дори и да възникне необходимост от пари, то не може да бъде продадено на финансовите пазари поради недостатъчната чистота на метала. Това съобщи началникът на отдела за финансови пазари на Банката на Естония Фабио Филипоци пред телевизионния канал ETV.

Според Филипоци единственият златен слитък в Банката на Естония тежи 11 кг и струва около 500 хил. евро. Възрастта му е почти 100 г.."В известен смисъл това е музейно произведение, тъй като неговата чистота не е достатъчна, за да се продава на финансовите пазари", уточнил представителят на Централната банка.

Общите златни запаси на Естония достигат едва 256 кг. и по традиция се съхраняват в Ню Йорк. „От съображения за сигурност те са решили да държат по-голямата част от златото си в чуждестранни банки още по времето на първата естонска република (1918-1940 г.)“, уточнява Филипоци и добави, че още около 660 млн. евро Банката на Естония е инвестирала в чуждестранни облигации и акции.

На 3 май Банката на Естония отбеляза своята 100-годишнина. На този ден, през 1919 г., първата сума от 10 милиона марки е била прехвърлена на сетълмент сметката на централната банка на страната. Две години по-късно Банката на Естония емитира и първите си банкноти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във