Банкеръ Daily

Финансово проучване показа:

В България разходите за училище са по-големи от тези в Полша и Чехия

Българчетата са с най-много GSM-и, лаптопи и ноутбуци

Приказката "Малки деца - малки проблеми. Големи деца - големи проблеми", важи с пълна сила и от гледна точка на паричната издръжка на учениците. Оказва се, че за покриване на разходите на един първолак за първия учебен ден средно ще са необходими 338 лeва, а ако децата на щастливите родители вече са в гимназията, сумата е 488 лeва. Данните са от национално представително проучване на IPSOS, направено по поръчка на "Профи Кредит".

"Макар да виждаме възстановяване от световната икономическа криза, като цяло разходите за старта на учебната година, са очаквани, но продължават да натоварват семейния бюджет на българите", заяви глобалния маркетингов директор на кредитната компания Ондржей Локвенц. По негови думи, именно в подобни моменти нашите сънародници се обръщат към небанкови финансови институции. Това пък е предпочитаната форма, защото има по-лека процедура за кандидатстване и по-кратък срок за одобрение.

Данните от проучването показват, че в сравнение с останалите изследвани страни - Полша, Чехия и Словакия, България е държавата, където разходите за училище са най-големи. Основните разходи за издръжката на учениците са за купуването на ученически пособия, облекло и техника от типа на мобилен телефон, компютър и таблет.

Интересен факт е,че българските родители на първокласници са по-склонни да вземат заем за покриване на разходите около старта на учебната година, отколкото в останалите три държави. Оказва се, че 50% от нашенците са съгласни, докато само 37% от поляците, 22% от словенците и 17% от чехите биха пристъпили към теглене на кредит.

Що се отнася до родителите на деца, започващи средно образование, отново половината от бащите и майките у нас биха взели допълнително пари. До подобни парични затруднения биха стигнали 37% от поляците, 28% от словаците и 25% от чехите.

За своите първокласници българите родители отделят 232 лева годишно за ученически пособия, 309 лева за хобита и занимания и 342 лева за облекло. В гимназиалните класове тези суми са съответно 276 лева за нуждите на детето по време на занятия, 266 лева за хоби и 372 лева за облекло.

Въпреки че според данните българските родители имат по-големи парични затруднения с покриването на разходите за учениците си, в сравнение с другите три страни, българчетата разполагат с повече технологични джаджи. Така например 85% от нашите чеда имат свое собствено мобилно устройство, докато само 2/3 полячетата имат такова. Процентът на децата в Чехия и Словакия пък е още по-нисък – малко повече от половината. Подобна е и ситуацията с по-големите устройства като компютър, лаптоп или ноутбук. С такава техника могат да се похвалят 79% от българските, 74% от полските, 54% от чешките и 58% от словашките ученици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във