Банкеръ Daily

Финансов дневник

В Бюджет 2022 се предлага 5% ръст на заплатите в администрацията

В проектобюджета за 2022 г. е заложено 5% увеличение на заплатите на работещите в държавния сектор. Това обяви финансовият министър в служебното правителство Валери Белчев в отговор на въпрос от "Банкеръ" по време на разговор с граждани и медии, който бе излъчен на живо в социалните мрежи.

По този начин Белчев тръгва в различна посока от своя предшественик на поста и номиниран за министър на финансите в редовен кабинет Асен Василев, който през септември лансира идея за оптимизация на разходите за администрацията чрез 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал в министерствата.

"Тези хора работят за държавата. Нека не превръщаме държавната администрация в мизерия", коментира в допълнение Валери Белчев. Той все пак заяви, че администрацията е прекалено голяма, но трябва да се намали с адекватна стратегия и дигитализация, а не чрез неразумни съкращения. 

Белчев даде допълнителни подробности за финансовата рамка за следващата година. В проектобюджета е заложен 2.9% дефицит за 2022 година и 10-12 млрд. лв. таван за поемане на нов държавен дълг, като очакванията са с една трета от новопоетия дълг да бъдат покрити падежиращи стари задължения, които възлизат на близо 3 млрд. лева. Възможно е излизане и на международните пазари чрез пласиране на емисия еврооблигации.

Колкото до изпълнението на Бюджет 2021, финансовият министър увери, че няма да има шоково харчене през декември. Въпреки че е планиран дефицит от 4.7 млрд. лв. в края на годината, Белчев е на мнение, че бюджетът може дори да приключи на излишък. Към края на ноември излишъкът по консолидираната фискална програма (КФП) е 570 млн. лева. Не се предвижда теглене на нов заем от вътрешните пазари, макар че държавата има 700 млн. лв. "дългово пространство". Досега през 2021 г. чрез емисии ДЦК бе поет нов дълг от 3.8 млрд. лв. при таван от 4.5 милиарда лева.

"Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него. За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което можем да се погрижим, е доходите на гражданите да не падат", допълни министърът на финансите и подчерта, че не е в мандата на временно правителство да предлага промени в данъчната система, тъй като това е прерогатив на парламента.

Той припомни, че според предложенията на служебния кабинет ще има увеличение на минималната заплата на 710 лв., на майчинството през втората година на 650 лв. и на детските надбавки с 20 процента.

"Иска ми се хората да получават по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашата икономика все още не е готова да ги поеме", коментира още Валери Белчев и добави, че принципно подкрепя промяна в посока минималната заплата да се изчислява като процент от средната.

Базовата минимална пенсия през 2022 г. ще бъде 370 лв., а с ковид добавката от 60 лв. тя ще се запази колкото е в момента - 430 лева.. Предложението на служебния кабинет е тези 60 лв. да се изплащат в първите шест месеца от новата година. Финалното решение все пак ще бъде взето от Народното събрание, като заявката на преговарящите партии за сформиране на редовно правителство е Бюджет 2022 да бъде окончателно одобрен до края на януари. 

https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria/videos/211492004499562

Facebook logo
Бъдете с нас и във