Банкеръ Daily

Финансов дневник

В ББР има големи кредити с неясни обезпечения, обяви Кирил Петков

В Българската банка за развитие има големи кредити с неясни обезпечения и може да бъде сезирана прокуратурата. Две трети от 20-те най-големи заема, отпуснати от банката, са с особена структура - с голям матуритет и балонно плащане при падежа. Заради заделянето на провизии по кредитите очакваната загуба на ББР за 2021 г. е 250 млн. лева. Това стана ясно по време на изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков в Народното събрание. Петков твърди, че от 2017 г. досега управителите на ББР се сменят, но подходът на кредитиране остава същия. Дори малко преди идването на служебното правителство в банката е бил подготвен заем за фирма от 150 млн. лева.

"Следващото нещо, което направи огромно впечатление е, че средният матуритет на тези 20 заема, надвишава 10 години, като другото нещо, което е факт е, че повечето от тях имат така нареченото балонно плащане накрая. Както във въпроса беше зададен - плащате си за 10 години лихвата и накрая цялата главница идва изведнъж. Тези заеми съществуват по света, но те са високо рискови и обикновено обезпечението трябва да е много сериозно, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години", обясни министър Кирил Петков.

Министърът даде пример с три кредита, а за единия каза, че отива на прокурор.

"Има едно дружество, което изпитва затруднение. Но това дружество има много хубав актив – недвижим имот. Този актив може и да изплати сумата, ако се продаде, ако дружеството влезе в неизпълнение на кредита. Тогава обаче идва външен консултант, привлечен от управителите на банката. Този консултант казва как  да се преструктурира заема. Разделя дружеството на 2 – едното поема хубавия актив, другото - не. По-голямата част от заема отива в дружеството, което няма хубавия актив. Така добрата дъщерна компания не покрива по никакъв начин риска на лошата. Надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата. Това е преструктуриране на риска," поясни той.

Друг пример е при заем от 150 млн., който има някакви имоти като обезпечение. В договора за кредитиране се казва - кредитополучателят не може да се разпорежда с това недвижимо имущество по никакъв начин, докато този кредит не е изплатен. Ако го направи, глобата е 5000 лева... за 150 млн. заем, посочи министърът Петков.

Още в първите си дни като министър Петков разри, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. под формата на кредити от ББР. Икономическият министър неведнъж потвърди, че някои фирми са пряко или косвено свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански, братята Кирил и Георги Домусчиев и Георги Самуилов.

"Българската банка за развитие е създадена с цел да подпомага развитието на малкия и среден бизнес, особено в ситуации, когато търговските банки не могат да дават заеми на стартиращи компании и компании с висок риск. За съжаление, до момента банката е раздавала големи кредити. Те са раздадени в определен кръг фирми, извън закона за ББР Откакто станах министър 20-те най-големи кредита покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 млрд. лв. като средният размер на дълга, е около 80 млн. В сравнение с повечето банки за развитие по света, това е нечувано", каза Кирил Петков от парламентарната трибуна. 

Въпреки това Кирил Петков отчете, че банката е финансово стабилна, защото има голяма ликвидност и данъкоплатците са вкарали 1.4 млрд. лв. капитал в нея.

"Лошата новина е, че част от тези кредити може би няма да бъдат върнати по начина, по който са обещани. Това успяхме да разберем след 8 седмици борба да сменим надзора, чиято квалификация не е толкова голяма. Кредитите са били давани и надзиравали, контролирани от хора, които не са били от банковия сектор, а последните са били от Агенцията за приватизацията", посочи служебният икономически министър.

"При установените вече нарушения ще даваме искове към съдебната система за нередности и увреждащи действия на предишния управителен съвет и надзор", посочи още Петков.

Въпреки това икономическият министър обобщи, че има смисъл да съществува ББР, просто трябва да се следи никога пак да не дава този тип кредити по този начин, като за пореден път се противопостави на идеята банката да бъде приватизирана.

Кирил Петков смята, че в подходящ момент Банката за развитие трябва да продаде акционерния си дял в Първа инвестиционна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във