Банкеръ Daily

Финансов дневник

В банките има 100 млрд. лв. депозити при отрицателна доходност

В края на август депозитите на неправителствения сектор са 99.495 млрд. лв., като годишното им увеличение е 12%, показват данните на БНБ.

Депозитите на бизнеса са 31.264 млрд. лв.  и в сравнение със същия месец на 2020 г. те се увеличават с 13.5 на сто. Влоговете на финансовите предприятия нарастват с 18.3% на годишна база през август 2021 година и в края на месеца достигат 4.198 млрд. лв. Депозитите на домакинствата са 64.033 млрд. лева. Те се увеличават с 10.9% спрямо същия месец на 2020 година.

През юни среднопретегленият лихвен процент по новите срочни депозити за домакинствата и бизнеса за пръв път премина на отрицателна територия. Тогава понижението му достига -0.05%, показват данните публикувани от Министерството на финансите на 8 септември. Възвръщаемостта по срочните депозити на бизнеса е спаднала до равнище от -0.25%, докато доходността по тези на домакинствата се е движила близо до историческия си минимум от 0.08 процента.

Както "Банкеръ" писа, отрицателната доходност по депозитите, за която допринасят инфлацията и растящите такси, следва знаците от финансовите среди, че влоговите продукти вече не са основен фокус. Тази тенденция започна с изчезването на авансовите депозити и т. нар. нарастващи депозити. Своеобразната кулминация бе през тази година, когато някои банки обявиха политика за прекратяване и на срочните депозити. Като алтернатива на клиентите вече се предлагат спестовни планове или спестовни сметки, а срочни влогове с изтекъл матуритет се преоформят в разплащателни сметки.

Банките предприеха този ход заради обстоятелството, че те са длъжни да плащат отрицателна лихва от 0.7% върху размера на резервите си, които държат в БНБ. Равнището на лихвата по свръхрезервите на свой ред се определя от лихвената политика на Европейската централна банка. Политиката на ниски лихви бе въведена от ЕЦБ след финансовата криза през 2008 г. и краха на "Лиман брадърс". Мащабът й обаче се увеличи след приемането на програмата ЕЦБ за закупуване на активи, която предостави допълнително парично стимулиране по време, когато лихвените проценти нямаше как да бъдат намалявани повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във