Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В АТБ СКЛЮЧИХА ПАКТ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ

Шефовете на 25 търговски банки в България подписаха на 5 ноември специално споразумение за прилагане на единна методика при изчисляването на годишните разходи, които клиентите ще плащат по обслужването на потребителските кредити. Тя ще позволи на гражданите да правят точно сравнение между разходите по заемите, които им предлагат отделните банки, чиито условия в повечето случаи са изключително трудносъпоставими. Причината е, че понякога една банка предлага много по-ниски лихви по потребителските заеми от тези на своите конкуренти, но таксите и комисионите и парите за застраховки, които събира, са толкова високи, че годишните разходи по обслужването на заема са по-големи, отколкото на други кредитни институции, които събират по-висока лихва. Тези тънкости трудно се улавят от повечето хора, но с прилагането на новата методика всеки гражданин ще може точно да изчисли разходите, които ще трябва да прави, ако вземе един или друг заем.
Споразумението засяга само потребителските заеми, които не са обезпечени с ипотека, и е подписано на напълно доброволен принцип. Всички банки, които отпускат потребителски кредити, обаче са се ангажирали, че ще го спазват, заяви председателят на УС на Асоциацията на търговските банки и на УС на БУЛБАНК Левон Хампарцумян.
Веднага обаче трябва да уточним, че формулата за изчисляване на годишните разходи е залегнала в директивата на ЕС за потребителския кредит и ще бъде част от подготвяния у нас закон за потребителското кредитиране. С други думи, когато той бъде приет от парламента, прилагането на тази формула ще стане задължителна за всички търговски банки у нас. Нея ще са задължени да използват и всички дружества, предоставящи под една или друга форма финансиране за гражданите. Това са кредитните кооперации, големите търговски фирми, даващи стоки на изплащане, компаниите, издаващи кредитни карти, както и лизинговите дружества. От обхвата на закона е изключен само оперативният лизинг, тъй като чрез него стоките се дават под наем, а не на изплащане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във