Банкеръ Daily

Българският лекарски съюз предлага:

Увеличение на средствата за медико-диагностичните дейности с 20,5%

Българският лекарски съюз изпрати становище до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, председателя на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова и министрите на здравеопазването и финансите по повод Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. От съюза възразяват срещу заложената финансова рамка в частта за здравноосигурителни плащания за медицински дейности.

Увеличение на средствата за медико-диагностичните дейности с 20,5%. 

От БЛС предлагат предлагат завишение с 20,5% на средствата за медико-диагностичните дейности (МДД) в сравнение с 2020г. По този начин ще бъдат осигурени достатъчно пари предвид очакваното повишено търсене на медико-диагностични изследвания, в това число и обезпечаване на тестването на здравноосигурените за коронавирус. 

Ръст на финансовата подкрепа с 14,2% за специализирана извънболнична медицинска помощ.

"Основната цел на бюджета на НЗОК е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица. Към настоящия момент след извършване на първичен преглед на пациент в специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), НЗОК заплаща 50% от вторичните прегледи. За осигуряване на пациентите с гарантиран контролен преглед в специализираната извънболнична помощ предлагаме в частта СИМП увеличение на средствата с 14,2% в сравнение с 2020г", заявяват в становището си лекарите. 

Повече пари за първична извънболнична медицинска помощ.

От лекарският съюз обясняват, че липсата на достатъчен ресурс в първичната извънболнична медицинска помощ  ще доведе до невъзможност да се осигури в пълен обем диспансерното наблюдение на хронично болните пациенти и да се повиши процентът на извършваните  профилактични прегледи, при договорените през август тази година увеличени цени и обеми. Затова те предлагат повишаване на средствата за 2021 г.  с 12,8% в сравнение с 2020г.

"За гарантиране на устойчивост на системата на болничната медицинска помощ (БМП) в настоящия момент е необходимо осигуряване на минимум 10% увеличение на средствата за БМП", искат още от БЛС. 

С цялото становище може да се запознаете тук. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във