Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УСТАВЪТ НА ЦКБ МОЖЕ ДА ЗАТРУДНИ ПРОДАЖБАТА Й

Някои ограничения в устава на Централна кооперативна банка могат да попречат на фонд Земеделие да продаде акциите си в нея. Фондът държи 32.76% от капитала на кредитната институция, но министърът на земеделието и горите Венцислав Върбанов обяви, че ще продаде акциите в ЦКБ до края на 2000 година. Той дори се похвали, че към тях вече са проявили интерес няколко инвеститори. Сред кандидатите били австрийската Райфайзен Централ Банк, Първа инвестиционна банка и словашкият фонд Истрокапитал, който притежава 85.53% от ЕВРОБАНК.


Уставът на кооперативната банка позволява стратегическите решения за развитието й да се вземат от общото събрание само с мнозинство от две трети. Затова и всички кандидат-купувачи се стремят да придобият 67% от акциите на ЦКБ. Но това не е лесна задача, тъй като капиталът на банката е раздробен между много акционери, чиито интереси често са противоречиви. Освен фонд Земеделие значителен брой акции в ЦКБ - 23.45% от капитала й, притежава Централният кооперативен съюз, който няма намерение да продава дела си. ЛВК Гъмза пък е собственик на 19.41%, но нейните акции са заложени в полза на Корпоративна банка. Фининвест и Розин Инвестмънт контролират по 4.6% от капитала на ЦКБ, Булстрад - 3.2%, а ДЗИ - 1.2 процента. Останалите 10.78% от акциите на кооперативната банка са разпръснати между много дребни акционери. Ако ЦКС се съюзи с част от споменатите акционери, може да блокира всички важни решения на общото събрание.


Изпълнителните директори на ЕВРОБАНК Ян Тушим и Роман Фечик твърдят, че дори Истрокапитал да придобие мажоритарен пакет от капитала на банката, той няма да може да я управлява без благословията на ЦКС. И точно тази зависимост притеснява словаците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във