Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управляващите увеличават държавния монопол в хазарта

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е сред вносителите на промените в закона

Управляващите от ГЕРБ ще увеличат обхвата на държавния монопол в хазарта. Към игрите, които могат да бъдат организирани само от държавен оператор, те ще включат играта кено - лотария с числа. 

Създаването на държавен монопол в хазарта бе част от акцията на държавата срещу бизнесмена Васил Божков. С промени в Закона за хазарта, които преди година бяха лансирани от Валери Симеонов и прокарани скоростно през парламента, цялата дейност по организиране на игри с лотарийни билети бе прехвърлена към държавното тото. В резултат шапката на хазартния бизнес на Васил Божков - компанията "Ню геймс", бе обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари. 

Извън обхвата на промените останаха томболите, бингото и кеното. Само по себе си кеното не е популярна хазартна игра в България. Досега няма фирма, която е поискала лиценз за организиране на такава лотария, затова няма да има и сериозно сътресение на пазара. Занапред обаче само държавният оператор ще има право на подобна дейност. 

Любопитно е също, че промените в Закона за хазарта са част от поправки в други закон - Закона за извънредното положение. Очевидно е, че управляващите се стремят към приемане на възможно най-много законови поправки в малкото време, което остава от мандата на сегашния парламент. Затова няма да е изненада, ако и в следващите седмици тази практика, която е и запазена марка в това Народно събрание, продължи. Поправките в Закона за извънредното положение ще се гледат на първо четене в пленарна зала идния петък.

Кабинетът "нагласи" хазартните такси

Отделно, правителството прие изменение и допълнение на тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта. В правителственото съобщение е записано, че се намалява размерът на таксата за увеличаване броя на пунктовете за приемане на залози, във връзка с възможността в един пункт да се организират повече от една лицензирана хазартна игра и свързаното с това събиране на повече от една такса по тази норма за един и същи пункт. Отменят се таксите от тарифата, свързани с подмяната или промяната в броя на игрални модули на игрален софтуер, поради установено несъответствие с разпоредбите на закона.

Отменя се и таксата за разглеждане на документи по подадено искане за утвърждаване на изпитани типове и модификации на игрално оборудване, както и на игрален софтуер и всяка нова версия на софтуера на комуникационното оборудване за извършване на първоначална проверка на игрално оборудване и на игрален софтуер на комуникационно оборудване, поради отпаднали основания в закона за събиране на тези такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във