Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управляващите прехвърлят "горещия картоф" с хазарта на НАП

Националната агенция за приходите ще отговоря за издаването на лицензи на дружествата, които искат да организират хазартни игри. Това предвижда промени в Закона за хазарта внесени от парламентарната група на ГЕРБ. Поправките ще бъдат разгледани на второ четене в четвъртък от Комисията по бюджет и финанси. 

Първоначалната идея на управляващите бе да се създаде Агенция за хазарта към Министерския съвет, а Държавната комисия по хазарта да бъде закрита. Втората идея остава, но вместо създаването на нова структура, сега отговорностите за хазартния бизнес се прехвърлят към НАП. 

"Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Държавна комисия по хазарта, се предоставят на Националната агенция за приходите", са записали в своя законопроект председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и нейните колеги вносители. 

Управляващите мотивират извъртането си с аргумента, че  НАП притежава значително по-голям ресурс като контролен орган и може да се справи с индустрия, която генерира оборот от няколко милиарда лева годишно.  Приходната агенция разполага с обучени инспектори и експерти, с ясно разписани процедури за надзор.

Скандалите около Васил Божков разтресоха из основи Държавната комисия по хазарта, която предстои да бъде закрита. 

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов, който се очаква да се раздели с поста си, след като премиерът Борисов поиска оставката му, отчете, че за пет години (от 2015 до 2019 г.) ДКХ е направила 3100 проверки, констатирала е 350 нарушения, за които са наложени и санкции за 1.4 млн. лева. Смайващо е обаче, че нито една от тези проверки не е установила, че хазната е лишена от 700 млн. лв. заради неплатени такси от компаниите на Васил Божков. 

"Защитната теза" на обвиняемия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков е съвсем различна. Божков твърди, че не дължи и стотинка на хазната, а "благоприятното третиране" от ДКХ е постигнато със съгласието на управляващите и вследствие на "такса помагане" за тях. 

Нещо повече, в сигнал до прокуратурата бившият хазартен монополист пише, че за три години е предал лично на премиера Борисов и на министър Горанов над 60 млн. лева. Отделно Божков уточнява, че той не е консултирал хазартния си бизнес с хазартната комисия, а лично с Владислав Горанов. Очаквано управляващите отхвърлиха тези обвинения

"Пликовете с милионите на Божков не са стигали до мен. Всеки човек има право да си говори каквото си иска. Досега не съм си позволявал коментари по тази тема и няма повече да коментирам. И пред прокуратурата заявих, по време на разпитите, че подобни твърдения са вероятно следствие на специфичните климатични условия, при които в момента се намира обвиняемото лице", каза преди дни Горанов.

Промени в Закона за хазарта внесе и зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Законопроектът му предвиждаше силно редуциране на казината и игралните зали. Предложението на лидера на НФСБ бе игрална зала или казино да има само в петзвездни хотели, в националните курорти, както и на не повече от 20 километра от граничните пунктове на страната. Идеите му обаче бяха отхвърлени както от част от депутатите от ГЕРБ, от браншови организации, така и от редица спортни клубове, начело с "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във