Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управляваните от роботи активи ще достигнат над 1 трилион долара

За малко повече от десетилетие роботизираните съветници разтърсиха финансовите услуги, а дори и известните фирми от Уолстрийт като J.P. Morgan и Merrill Lynch вече предлагат дигитални продукти за управление на инвестициите.

Този пазар ще продължи да расте и според доклад на Aite Group, след няколко години роботи ще управляват пет пъти повече активи, отколкото днес - 1.26 трилиона долара.  

Прогнозата на Aite Group е за общ петгодишен ръст от 37%. Фирмата основава тази прогноза до голяма степен на очакванията, че създадените фирми за управление на богатство ще увеличат значително активите си на своите цифрови платформи.

„Докато стартиращите фирми са в центъра на вниманието, голяма част от потенциала за растеж на тази индустрия зависи от способността и желанието на настоящите компании за управление на богатството да продават цифрови съвети на вече изградена клиентска база и да използват своите марки и дистрибуторски канали, за да получат нова цифрова информация”, каза Алоис Пиркър, директор на изследователската група в Aite Group.

По-консервативната прогноза на Aite Group, базирана на 15% ръст на активите, наблюдавана през 2018 г., поставя управляваните активи в размер на 524 милиарда долара през 2023 година.

Производителите на продукти като Vanguard са имали най-големия пазарен дял в края на миналата година, следвани от онлайн брокерски компании като Fidelity Investments и Charles Schwab, стартиращите фирми Betterment и Wealthfront и фирми за пълно обслужване като Morgan Stanley.

Очаквайте това да се промени до 2023 г., твърди Aite Group. Въпреки че финaнcoвитe гигaнти Vаnguаrd и Fіdеlіtу са на чeлoто нa ĸлacaциятa в мoмeнтa, cпopeд eĸcпepтитe нa Аіtе, тe cĸopo щe бъдaт измecтeни oт oнлaйн-бpoĸepитe, блaгoдapeниe нa "вeчe дoбpe изгpaдeнaтa им ĸлиeнтcĸa бaзa".

Фирмите с пълно обслужване ще имат най-бърз растеж - 64% през следващите няколко години, според експертите. Това ще дойде от преминаването от по-малки традиционни сметки към цифрови платформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във