Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управлението на Искров е фатално за българската банкова система, смята Кольо Парамов

"Тези 11 години, в които Искров управлява БНБ е едно много сериозно пропиляно време за устойчивостта на БНБ, респективно за цялата банкова система". Това каза за БНР финансистът Кольо Парамов. Той смята, че евентуалното назначение на Иван Искров като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие е резултат от информация, която той има.

"Искров е бил в центъра на вниманието на всички онези несъществени, неточни, антидържавни търговски и банкови сделки, които доведоха България до един много сложен край в момента", убеден е Парамов и даде за пример сделката с брейди облигациите от 8-9-и март 2002-ра година.


Така че Искров има много информация зад кои задкулиси кой стои, по какъв начин играе, как политическите ходове са осигурени, кой на кого трябва да угоди, кой какви пари трябва да размие. Но навсякъде от сделката с брейди облигациите - загуба над 1 млрд. долара, до ден днешен – натоварване на бюджета с тези излишни пари, Искров е в центъра на вниманието на организацията, на реализацията на всичко това, смята експертът.


Според Парамов "Искров трябва да направи една трезва оценка и да види, че неговото управление е абсолютно фатално за българската банкова система". 

"Промяната с цесиите е наложителна", смята още финансиста.  

Най-грубата и най-важната грешка, която допусна Искров и компания, заедно с квесторите, е, че те направиха всичко възможно да фалират банката. Ако ние бяхме направили всичко възможно да одържавим банката, нещата щяха да бъдат коренно различни, всички щяха да бъдат доволни и тази финансова криза, която ще се получи тепърва, нямаше да бъде допусната, категоричен е той.

"Ние днес не можем да реализираме и не можем да се натоварим с вариант да осигурим нов 1 млрд. лв. само и само заради това, че някой бе решил задължително да фалира КТБ и в продължение на 115 дни провлачи системата, осигури тази вътрешна финансова немощ, подготви публично обществото за задължителния фалит и в крайна сметка реализира една глупава програма", коментира Парамов. 

Според него е трябвало БНБ и държавата да направят една нова банка за развитие, включвайки КТБ към Банката за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във