Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управителят на Бундесбанк настоя за строг контрол върху парите от ЕС

Емитирането на общ дълг от Европейския съюз не трябва да се превръща в рутинен план при бъдещи бюджетни предизвикателства, настоя управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман.

Коментарът на германския гуверньор идва, след като преди дни лидерите на ЕС  сключиха историческа сделка за мащабен стимулиращ план, чрез който да се помогне на икономиките на държавите членки, пострадали най-силно от кризата покрай коронавируса. Споразумението отвори възможността пред Европейската комисия да емитира дълг на международните пазари от името на 27-те страни от съюза. Анализаторите определят този ход като безпрецедентен акт на солидарност в ЕС.

"Важно е, че ЕС доказа способността си да действа в период криза“, каза Вайдман, цитиран от "Ройтерс". Според него показването на солидарност и във финансово отношение е най-правилното нещо в настоящата криза.

Но Вайдман добави, че към финансовата помощ трябва да бъдат приложени строги условия. „Необходими са механизми за контрол, за да се гарантира разумното и ефективно използване на средствата“, обясни управителят на Бундесбанк.

"Като цяло аз мисля, че общ дълг за обширни трансфери е под въпрос. Най-малко пакетът не трябва да служи като трамплин за мащабен дълг на ЕС за редовно финансиране на домакинствата“, подчерта Йенс Вайдман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във