Банкеръ Daily

Финансов дневник

Управата на БНБ е получила 1 млн. лв. възнаграждения за 2014 г.

Управата на Българска народна банка (БНБ) е взела близо 1 млн. лева като възнаграждения ЗА 2014 г. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред Нова телевизия.

Бонуси в размер на 557 000 лева са раздадени за първите шест месеца на миналата година, като сумата е намалява до 440 000 лева през второто полугодие, след като Корпоративна търговска банка (КТБ) беше поставена под особено надзор.

"След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло", коментира Димитров.

На въпрос кой е контролиращият орган на тези бонуси, депутатът от Реформаторския блок заяви, че това е Сметната палата. "Засега не ни отговарят на въпроса каква е заплатата на Иван Искров. На 16 септември 2015 г. питахме БНБ какви са заплатите. Те ни отговориха, че новото ръководство е дало съгласие тази информация да стане публична. Старото обаче не е дало такова съгласие. А разликата между старото и ново ръководство са двама души - Цветан Гунев и Иван Искров. Явно те двамата не са съгласни да дадат тази информация", добави Димитров.

"След като заведохме дело за достъп до информация, получихме писмо от БНБ. За държавата и обществения сектор тези заплати трябва да са публични. Очаквам с нетърпение да разбера заплатата на Иван Искров."

Димитров поясни, че заплатата на шефа на БНБ може да достига до два пъти тази на председателя на Народното събрание, която от своя страна е с около 50% по-висока от тази на народните представители.

"Комисията за зашита на конкуренцията (КЗК) също не са ни дали никакъв отговор. Оттам не ни дават отговор за бонусите, защото това били лични данни. Само че, ако ни ги дадат по категории, това престава да бъдат лични данни", поясни Мартин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във