Банкеръ Daily

Финансов дневник

Уолстрийт "убива" европейските инвестиционни банки

Анализ на CNN

Най-големите европейски инвестиционни банки в Европа изостават от американските си конкуренти.

"Барклейс", "Креди сюиз" и "ЮБиЕс" обявиха за пореден път незадоволителни резултати в сегмента инвестиционно банкиране. Най-притеснителни са резултатите на "Дойче банк", която отчита 13% спад на своето инвестиционно и корпоративно банкиране през първото тримесечие на 2019 година.  

Обявените резултати вероятно ще поставят европейските банки под напрежение, тъй като те все още се затрудняват да намалят разходите си и да се прочистят от непродуктивния си бизнес след глобалната финансова криза от 2008 година. Множество трезори от Стария континент са изправени пред въпроса дали могат да се конкурират с Уолстрийт, коментира CNN в своя публикация под заглавие "Уолстрийт убива европейските инвестиционни банки". 

"Дойче банк" вече се оттегли от някои големи инвестиционни сделки. Например банката не успя да постигне споразумение за сливане със своя основен германски конкурент - "Комерцбанк". 

Експертите са на мнение, че събитията около европейските институции ще стават все по-драматични. Анализаторите обобщават, че инвестиционните банки помагат на своите клиенти, като поемат техни дългове и ценни книжа, посредничат при сделки и улесняват сливанията и придобиванията. Така че, когато бизнесът е добър, това е невероятно изгодно. Именно американските и европейските инвестиционни банки доминират пазара от години. 

Но трезорите от Стария континент не издържат на темпото на Уолстрийт, тъй като са прекалено консервативни и рядко предприемат сериозни промени. 

Американските банки увеличиха драстично размера на активите си в последните години, докато тенденцията в Европа е съвсем различна. Факторите са слабият икономически растеж, ултра ниските лихви и стриктните изисквания за капитала на европейските банки.

Това затруднява германските, британските, френските и швейцарските банки да харчат парите, необходими, за да бъдат конкурентоспособни - особено в Съединените щати - най-големият пул за инвестиционно банкиране в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във