Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Уолстрийт си връща купонджийските навици

След години на въздържание банкерите от Уолстрийт дискретно възвръщат купонджийските си навици. Тазгодишните коледни празненства бяха в луксозни заведения от ранга на нюйоркския "Уолдорф Астория", компанията на банкирите правеха дами, облечени като ослепително бели ангели, с чаши изтънчени вина, скоч и бърбън в ръка.

Организаторите на соаретата обаче не са склонни да обсъждат празненствата заради по-скромните бюджети и на изостреното обществено внимание.

Големите финансови компании започнаха да отменят купоните за края на годината още през 2008-а, след като спасителните операции с пари на данъкоплатците, популисткият гняв и хилавите печалби заради  избухналата месеци по-рано световна финансова криза създадоха атмосфера на нетърпимост към разточителните увеселения. Доста инвестиционни банки престанаха да спонсорират корпоративните партита за Коледа и съветваха банкерските  колективи да правят разпивките си със собствени средства.

Днес, въпреки че разходите за коледните събирания все още не са достигнали предкризисните си равнища отпреди десетилетие, Уолстрийт постепенно се връща към тези свои навици, твърдят организаторите на събитията. Ръководството на елитния хотел на "Пето авеню" - The Pierre, твърди, че тази година на коледните банкерски тържества е имало повече хора, а "климатът е бил по-оптимистичен". За по-ведра атмосфера през 2016-а свидетелстват и други агенции, планирали празнични партита. Обзор на агенция "Ройтерс" за събитията на празничната сцена на финансовия сектор разкрива, че сред спонсорите на тазгодишните коледни събития са били "Креди Сюис груп", "Бенк ъф Ню Йорк Мелън корп.", "Блек рок", "Блекстоун груп", "ККР енд ко.", "Аполо глоубъл мениджмънт", "ПИМКО", "Бейн кепитъл". Служителите са се забавлявали на пищни тържества в Ню Йорк, Лондон, Бостън, Чикаго, Южна Каролина, Сидни и Вроцлав в Полша. Те обаче отказват да обсъждат партитата,  за да ги държат далеч от новинарското любопитство.

Алън Курц - управителен директор на Gotham Hall - компания, организираща различни церемонии, която всяка година е домакин на половин дузина празнични събития на Уолстрийт, твърди, че стандартният им бюджет е между 100 и 200 хил. долара. Размерът на разходите е почти същият както през предкризисните години. Но тогава парите са били с около 20% по-скъпи от днешните след корекциите за инфлация. Едно скъпо перо от миналото обаче отсъства трайно от тържествата - хонорарите на ангажираните знаменитости и певци.

Партито на "Креди Сюис" в Полша, където банката поддържа един от най-големите си екипи за обработка на сделките, е било доминирано от теми от "Великият Гетсби", припомнящи епохата на декадентство и на социални промени от 20-те години на миналия век. Дансингът пък бил на фона на дигиталния образ на актьора Леонардо Ди Каприо с коктейл в ръка в ролята на Джей Гетсби от екранната версия от 2013-а на романа на Скот Фицджералд "Великият Гетсби".

На празничното тържество на "ПИМКО" в Лондон пък участвали  дами в ослепително бели костюми на ангели, чиито криле са били обсипани с LED-светлини.

Коледното увеселение на фирмата за частни капитали "Аполо" в гръцки ресторант близо до "Сентръл парк" се е отличавало с "живи статуи": хора, стоящи абсолютно неподвижно и гримирани като  мраморни фигури изобразявали гръцките богове Адонис, Афродита и, разбира се, Аполон.

Празникът на "Блекстоун" е бил в балната зала на "Уолдорф Астория", чиито балкони са били декорирани с червени, зелени и бели клонки. Стотици присъстващи, основно от мъжки пол, са се веселили в официални премени. Само  тук там е имало и по някоя рокля.

Макар че по-буйните партита вече са в миналото, това не изключва възможността някой участник да се прочуе на Уолстрийт. Голямата мистерия за тази година е самоличността на млад търговец, празнувал прекалено разгулно коледното си тържество. То започнало в клуб в Манхатън, където до 19 ч. мъжът буквално се бил "отрязъл", и приключило в ранното утро на улица в Бронкс, където героят се събудил без портфейл, без телефон и без спомен как се е озовал там. Вместо да се прибере, да вземе душ и да се преоблече, търговецът успял да открие телефона си, да се обади в офиса и да се осведоми дали да отиде на работа, където пристигнал с празничния си, но вече целия в дупки, вечерен костюм. След което незабавно бил отпратен у дома.

Този подвиг направо бледнее в сравнение с коледното увеселение на "Голдмън Сакс" от 2004-а. Твърди се, че тогава  имало сбиване между банкер в предизвикателно облекло и бижута на зле образован млад човек с вулгарни маниери и негов колега, пременен като далматинец. Все пак тазгодишната случка продължава да занимава въображението на Уолстрийт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във