Банкеръ Daily

Финансов дневник

Уолстрийт се сбогува с бонусите

Водещи международни банки създават специални отдели, които трябва да научат персонала как да оцелява в условията на технологичната инвазия. Простата цел -  на жаргона на "мисионерите" от Силициевата долина, е служителите да се "отучат" да работят както са го правили досега и да разберат, че старите времена няма да се върнат. И също, че идва краят на културата, основана на допълнителните възнаграждения, които са последният фронт, атакуван яростно от финансовите технологии. Те постепенно заменят търговците с електронни системи и легендарните "комарджии", дебнещи на пазарите за печеливши сделки, които да им донесат 100-милионни бонуси. Всичко това се превръща  в далечен спомен. На тяхно място идва по-голяма бюрокрация - еволюция, която прави човешките оценки по-маловажни, а редом с тях - и премиите, които са очаквали хората навремето. Всичко това изисква нови хора, които са мотивирани по-скоро от дългосрочните пазарни перспективи, а не от собствените им допълнителни възнаграждения и от реализираните печалби и загуби. Идеята, че всеки е отговорен за собствената си съдба, вече не е актуална, а "спортът става групов".

Промените в тази посока се ускоряват. Програмисти вече получиха лицензи от "Джей Пи Моргън Чейз" да търгуват с акции. "Голдмън Сакс" набира ударно такива кадри за търговското си управление. А  "Ситигруп" планира да наеме на работа 2500 програмисти през тази година. Интензивното търсене на лица с технически умения не означава непременно по-високо заплащане и повечето дилърски възнаграждения ще останат стабилни или ще намаляват, прогнозират анализатори на фирмата за наемане на персонал Options Group. Например, управляващ директор на отдел за търговия на акции, осъществяващ финансов инженеринг, може да очаква между 570 и 775 хиляди долара годишно, а подчинените му - 140-190 хиляди долара.

В интерес на истината, следкризисната обстановка и по-ниските приходи от търговия вече понижиха премиите. Средната им стойност за играчите от Уолстрийт са паднали със 17% през 2018-а - до 153 700 щ. долара - първото им намаление за последните три години, според последните оценки на Министерството за одит и контрол на управата на щата Ню Йорк. В случая дори не става въпрос единствено за сумата, с която са редуцирани бонусите, а за тяхното съществуване. Защото, след като платформите за електронна търговия получат централна роля, на търговците няма да се плаща по модела "ядеш каквото си убил", а по-скоро в зависимост от резултатите на целия екип или отдел. И те ще бъдат заменени от платформи, от роботи и хора с различни умения и опит.

Разминаването между уменията и търсенето поставя в риск дори най-високоплатените длъжности във финансовия сектор. Повечето от работещите в него и в застрахователния бранш - 6.1 млн. души, ще бъдат съкратени, не защото са били заменени от машини, а защото не умеят да работят с алгоритми.

Търговците нямат друг избор освен да се адаптират към новата среда. Автоматизацията може да свие с 200 хил. души персонала на Уолстрийт и в щатския банков сектор през следващото десетилетие, пресмята Майк Майо - старши банков анализатор в "Уелс Фарго сикюритис". Почти една трета от длъжностите в сферата на финансовите услуги ще бъдат премахнати до средата на 30-е години на нашия век, сочи проучване на "Прайсуотърхаус Купърс" от 2018-а.

Инвестиционните фирми също се обръщат към машините, за да редуцират разходите си заради бума на пасивното инвестиране. Janus Henderson Group смени през май 2019-а двама от фондовите си  мениджъри с повече от десетгодишен пазарен опит с нов екип от четирима програмисти. Което е напълно оправдано, защото инвеститорите все повече следят индексите, вместо да управляват активно вложенията си - още един пример как машините променят размера на печалбите, които могат да приберат индивидите. Самият преход към пасивно инвестиране означава, че физическите лица и институциите имат евтини алтернативи пред традиционните мениджъри на активи, които отговарят с орязване на разходите.

Инвестиционната компания от Ню Йорк PineBridge Investments, която управлява активи за почти 100 млрд. щ. долара, също се насочва към служители с компютърни умения. Това притиска търговците да реагират бързо. Крис Периман - старши заместник директор на звеното за търговия на инструменти с фиксиран доход в лондонското поделение на PineBridge, вече се е адаптирал към новите условия, за да оцелее. Преди четири години той се е преместил на управленска позиция и е помогнал да бъдат наети двама завършили университета младежи, които да въведат  програмен подход в търговията. 

Рузвелт Баумън, който през 2008-а е търгувал с облигации в "Лиймън брадърс", се е научил да програмира след колапса на инвестиционната компания. Днес той е старши инвестиционен стратег в поделението за управление на личните състояния на богатите в Alliance Bernstein Holdings и ползва редовно програмни езици на новото си място в Ню Йорк.

Водещият търговец на "Ю Би Ес груп" - Крис Първз, който вече оглавява звеното за стратегическо развитие на групата, полага усилия да дигитализира банковата търговия на инструменти с фиксиран доход и на акции. И когато стане въпрос за нови назначения, той твърди, че най-подходящите кандидати са онези, които трябва да "забравят" най-малко неща. Те са екипни играчи с компютърни умения, в общия случай - без банков опит. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във