Банкеръ Daily

Финансов дневник

Уолстрийт огласи щетите от руските инвестиции 

Банките от Уолстрийт представиха през седмицата потенциалните си загуби от войната в Украйна и предупредиха, че не виждат края на пазарните турбуленции, предизвикани от руската инвазия. Анализатори на бранша описват щетите като управляеми, но се опасяват от евентуални вторични поражения, подобни на трусовете при търговията с никел на Лондонската метална борса, довела на 8 март до отмяна на някои сделки и до прекъсване на търговията на метала за цяла седмица.  

Главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън, съобщи по време на отчета си за приходите през първото тримесечие, че "не вижда сценарий, при който да няма високи колебания на пазарите". Колегата му от "Голдмън Сакс груп" Дейвид Салъмън посочва, че търговците ще трябва да маневрират на нов политически терен, защото "руската инвазия е усложнила още повече геополитическата обстановка и е създала допълнителна степен на несигурност, която ще продължи и след края на войната".

"Ситигруп", която се опитва да продаде бизнеса си за дребни клиенти в Русия след избухването на конфликта, се сблъсква с най-сериозни препятствия. Банкерите оценяват потенциалните си щети на 2.5-3 млрд. долара и са заделили резерви на стойност 1 млрд. долара за компенсирането им. Прогнозните загуби на американския кредитор се утежняват от въпроса дали ще успее да продаде руските си вложения в условията на наложените от САЩ и западните им партньори строги санкции на Москва.  

"Джей Пи Моргън Чейз" обяви, че е предвидила провизии за грубо 300 млн. долара, с които да покрие преоценяването на руските си заеми. Банковата акула е пресметнала също, че 120 млн. долара от отчетените търговски загуби за общо 524 млн. долара през първото тримесечие се дължат на ролята й на един от контрагентите на късите продажби на китайската група за метали "Чиншан", оказали се катастрофални след избухването на войната. Даймън обещава да направи преглед на начина, по който е управлявана ситуацията, както и на мерките на лондонското тържище, отнесло маса критики за канцелираните сделки преди спирането на търговията.

"Голдмън Сакс", който оповести през февруари, че руските му позиции са за 650 млн. долара, твърди, че има чиста загуба от около 300 млн. долара от инвестиции, свързани с Русия и Украйна. Салъмън е успокоил инвеститорите, че банковите вложения са сравнително ограничени и се закриват постепенно.   

"Моргън Стенли" също говори за скромно присъствие в Русия след като се отказа от банковия си лиценз в страната няколко години преди нападението срещу Украйна. 

Загубите, отчетени от американските банки, са сравнително малки като дял от печалбите им, което подкрепя мнението на мнозинството инвестиционни анализатори от началото на военния конфликт, че са в по-малка опасност от европейските си партньори. 

Провизиите от 1 млрд. долара на "Ситигруп" са около 5% от тримесечния приход на кредитора, загубите от 300 млн. долара на "Голдмън Сакс" - около 2%, а заделените от "Джей Пи Моргън Чейз" кредитни резерви - под един процент.  

Експерти от бранша коментират, че много по-значима опасност за банките не е директното им присъствие в Русия, а възможността пазарните дисбаланси да доведат до рецесия. Високите цени на газа могат да повишат котировките на кредитните застраховки, особено в по-евтината част на спектъра на доходите, което тепърва ще проличи от огласените числа.  

Влиянието на руската инвазия се усеща и в нишата на инвестиционните банкови услуги, най-вече чрез намалената активност в сделките за гарнатиране на емисии от ценни книжа. Приходите от инвестиционно банкиране на "Ситигруп" през изтеклото тримесечие са паднали с 43%, на "Моргън Стенли" - с 37%, на "Голдмън Сакс" - с 36% и на "Джей Пи Моргън Чейз" - с 32 процента.

Като буфер на този удар служат по-добрите от очакваните резултати на търговските поделения на големите банки, спечелили тлъсти пачки от интензивните клиентски операции в отговор на високите колебания на цените на суровините и на намеренията на Федералния резерв да повиши лихвените проценти. 

Един от безспорните печеливши от нестабилните пазари е "Голдмън Сакс", чието търговско поделение е повишило тримесечния си финансов резултат с 4% - до 7.87 млрд. щ. долара - над предпандемичните равнища и доста по-силен от прогнозираните от анализаторите 5.86 млрд. долара. Приходите на звеното за търговия на ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини са скочили до 4.7 млрд. долара при очаквани 3.1 млрд. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във