Банкеръ Daily

Финансов дневник

Уолстрийт крои "аварийни" планове

Американският банков лидер "Джей Пи Моргън Чейз" анализира усилено как да се справи с нулеви лихвени проценти, сподели пред инвеститори на 10 септември главният изпълнителен директор Джейми Даймън след като понижи прогнозата си за чистия лихвен приход на групата през тази година. Това се случи по време на финансовата конференция на "Барклейз" в Ню Йорк. Лихвите по дългосрочните щатски инструменти паднаха рязко през последните седмици в резултат на предвижданията на експертите, че Федералният резерв ще направи още няколко лихвени намаления. В момента базовият лихвен процент на щатската централна банка е в диапазона от 2.25 до 2.5 процента.

Даймън не смята, че лихвите в Америка ще потънат до нула, но все пак обсъжда с колегите си как да се подготвят за  подобен сценарий. Той добавя, че "Джей Пи Моргън Чейз" няма да "таксува" клиентите, които спестяват пари в банката и че ще продължи да приема депозити въпреки свиващите се печалби. Юлската оценка на банковото ръководство за чистия лихвен приход през 2019-а бе за 57.5 млрд. щ. долара. Предвиждането на Даймън от 10 септември е за "малко по-ниска стойност" от около 57 млрд. долара. Печалбите от търговски операции на "Джей Пи Моргън Чейз" за третото тримесечие са с 10% по-високи отколкото през същия период на 2018-а, а цените на банковите акции са най-скъпи от средата на юли.

Шефовете и на други американски банки споделиха през седмицата безпокойството си от влиянието на намаляващите лихви върху постъпленията им. Главният изпълнителен директор на "Уелс Фарго" - Джон Шрусбъри, понижи за пореден път прогнозата си за чистия лихвен приход през 2019-а - от очаквания спад с 5% - на 6-процентен срив. В количествено изражение разликата е равна на грубо 500 млн. щ. долара. "Уелс Фарго" е далеч по-уязвима от конкурентите си на промени в лихвите заради големия си ипотечен бизнес и портфейла от високодоходен потребителски дълг, който продава и трябва да замени с нови заеми с по-ниска възвръщаемост. Все пак Шрусбъри посочва и "окуражителни действия в сектора по отношение на оценяването на депозитите", включително по-малко промоционални лихвени проценти. Просто защото по-ниските лихви по депозитите помагат за защита на банковия марж при низходящи лихвени движения.

"Ситигруп" също оряза прогнозата си за чистата лихвена печалба в началото на седмицата - от 4-процентен ръст до "по-близък до три процента", по сметки на главния финансов директор Марк Мейсън.

"Бенк ъф Америка" засега е "раздвоена" - чудесно представяне на акциите и по-слаби резултати от инструментите с фиксиран доход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във