Банкеръ Daily

Финансов дневник

Уолстрийт е против изключването на Русия от SWIFT

Едри банки от Уолстрийт са казали на щатските законодатели и на администрацията на президента Джо Байдън, че изключването на Русия от системата за финансово известяване SWIFT ще има широк дългосрочен отрицателен ефект, който може да навреди на глобалната икономика и да подкопае целта на наказанията, твърдят запознати с въпроса лица.

Кредитни гиганти като "Джей Пи Моргън Чейз" и "Ситигруп" са предложили на Вашингтон да приложат други видове санкции, за да накажат Русия заради нахлуването в Украйна. Други банки с по-дребни международни операции са по-отворени за мярката и я смятат за по-управляема.

Противниците на идеята предупреждават, че изключването на Русия от глобалната система, през която преминават по 42 млн. съобщения на ден и която е жизнено важна за някои от най-големите световни финансови институции, може да доведе до ответен удар като качи още повече инфлацията, задълбочи връзките между Русия и Китай и извади финансовите транзакции от надзора на Запада. Тя може да насърчи и създаването на алтернатива на SWIFT, което би застрашило короната на американския долар.

Въпреки че не изключват дори най-драстичните финансови наказания, официални представители на Белия дом са признали, че не обмислят сериозно опцията SWIFT засега, защото тя би изключила целия търговски обмен с Русия, включително продажбите на енергия. Подобна мярка може да има далеч по-широки последствия: вероятна енергийна криза в Европа и разрушаване на жизнения стандарт на обикновените руснаци - сценарий, който политиците не искат да допуснат.

Досега от SWIFT е изключван единствено Иран през 2012-а като част от мерките за възпиране на ядрената програма на Ислямската република. 

Дебатът раздели демократите и републиканците в сенатската комисия за международни отношения, направили конкурентни предложения за санкционирането на Русия за агресията й. Проектът на демократите, внесен от председателя Боб Менендес, дава мандат на президента да наложи санкции на системите за финансова информация, включително на SWIFT. Републиканската оферта, внесена от сенатор Джим Риш, включва втори кръг санкции на банките, но не засяга SWIFT. Сенаторът е пояснил за репортери, че Вашингтон няма право да изключва еднолично Русия от международната система. Докато последващите мерки срещу руските банки, които де факто наказват всички институции, работещи с тях, ще постигнат желания ефект и ще "затворят руското стопанство".     

Байдън също е съгласен, че Америка не може да изключи Москва от SWIFT без съгласието и на другите членове на мрежата. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви на 25 февруари, че страната му подкрепя подобна наказателна акция срещу Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във