Банкеръ Daily

Финансов дневник

United Group чака одобрение от Брюксел за придобиването на Vivacom

Базираната в Нидерландия телекомуникационна и медийна компания United Group е изпратила искане до Европейската комисия антитръстовите регулатори да одобрят сделката за Vivacom, съобщава SeeNews.

Споразумението между United Group, притежавана от британската фирма за частни инвестиции BC Partners, и сегашните акционери на БТК бе подписано през ноември 2019-а. Стойността на сделката не е обявена, но по информация на "Ройтерс" тя е около 1,2 милиарда евро.

Очаква се Комисията да обяви решението си до 3 април. 

Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от UnitedGroup. По-рано компанията обяви, че планира да пласира облигации на стойност около 1.795 млрд. евро за финансиране на придобиването и рефинансирането на съществуващите дългови инструменти.

Както "Банкеръ" писа, досега конкурент на United Group в наддаването бе компанията Providence Equity Partners. В края на септември стана ясно, че офертата на United Group е в размер на 1.1 млрд. евро, а тази на Providence Equity Partners - 1.05 млрд. евро. Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години. 

Vivacom бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев. Претенции към собствеността има руснакът Дмитрий Косарев чрез дружеството си Empreno Ventures. Според Косарев преди четири години телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. Русев на свой ред отхвърля претенциите и посочва, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. VTB от своя страна подчертава, че обвиненията на Косарев са абсолютно безпочвени и че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно. 

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във