Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТО РЕОРГАНИЗИРА БУЛБАНК

До края на годината УниКредито Италиано трябва да приключи преговорите с Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка за продажбата на миноритарен пакет от акциите на БУЛБАНК. Това съобщи главният изпълнителен директор на УниКредито Алесандро Профумо след срещата си с министър-председателя Иван Костов, която се проведе на 29 ноември 2000 година.


На 3 ноември 2000 г. италианската банкова групировка УниКредито Италиано стана собственик на 93% от БУЛБАНК, за които плати 342 млн. евро, а германската застрахователна групировка Алианц придоби 5%, като плати за тях 18 млн. евро. От получените общо 360 млн. евро за 98% от акциите на БУЛБАНК Банковата консолидационна компания блокира за 18 месеца 15 млн. евро по специална (ескро) сметка, от която ще плати на купувачите, ако се окаже, че кредитната институция има задължения (най-вече данъчни), за които те не са уведомени.


При сегашното си посещение у нас Профумо не пожела да конкретизира какъв акционерен дял УниКредито ще продаде на МФК. Той обаче подчерта, че привличането на корпорацията и на Симест за акционери на БУЛБАНК ще разкрие нови възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика.


Освен с премиера Иван Костов главният изпълнителен директор на италианската банкова групировка се срещна с вицепремиера Петър Жотев и с министъра на финансите Муравей Радев.


По време на разговорите с тях и с Костов Алесандро Профумо е съобщил, че е с отлични впечатления от финансовите резултатите на БУЛБАНК. Пред журналистите той заяви, че икономическите показатели на България са много добри, което ще даде възможност на БУЛБАНК през следващата година да увеличи кредитирането.


С ръководството на банката решихме да реорганизираме банката с цел да подобрим качеството на услугите, които тя предлага на своите клиенти. Това е един процес, който е свързан с изграждането на нови структури - една от тях ще се занимава с обслужването на фирмите, друга с услугите за гражданите. Ще има и специален отдел, който ще отговаря за електронните разплащания и услуги, заяви Профумо на въпрос на в.БАНКЕРЪ.


Началниците на новите структури ще бъдат българи. Новите собственици на БУЛБАНК все още не са се спрели на човек, който да замени Чавдар Кънчев на председателския пост в банката. В момента длъжността председател на управителния й съвет временно се изпълнява от заместник-председателя му и изпълнителен директор на БУЛБАНК Луиджи Лавальо.


Сред банковите среди се коментираше, че при сегашното си идване Профумо ще съобщи името на банкера, който ще замести Кънчев. Твърди се, че италианците искат да назначат на този пост банкер, който е добре запознат с българския пазар. Но намирането на заместник на Кънчев явно е доста по-трудно, отколкото са си представяли шефовете на УниКредито.

Facebook logo
Бъдете с нас и във