Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТО ПРОМЕНИ НАДЗОРА НА БАНК АУСТРИЯ

Няма нищо по-обичайно от това новият собственик на една фирма да смени надзорния й съвет. Това важи дори и за големите банки, които управляват активи за стотици милиарди евро. Три месеца след като през октомври 2005 г. приключиха сделката за покупката на германската банка Ейч Ви Би и дъщерната й Банк Аустрия, шефовете на Уникредито смениха надзорния съвет на австрийската кредитна институция. Това стана на общото събрание на Банк Аустрия, което се проведе на 25 януари във Виена. На него акционерите гласуваха в надзорния съвет да влязат главният изпълнителен директор на УниКредито Алесандро Профумо, заместник-председателят на УниКредито Карло Салватори и началникът на дирекцията за мултинационални клиенти и инвестиционно банкиране на УниКредито Серджо Ермоти. Тримата заемат местата на оттеглилите се от надзорния съвет на Банк Аустрия Михаел Мендел, Щефан Йенч и Майкъл Кемер.
Тези три назначения са важни за БУЛБАНК, която е собственост на УниКредито, и на Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК, които са под контрола на Банк Аустрия, тъй като австрийската кредитна институция ще управлява процесите по интеграция между банките от групата на УниКредито в Централна и Източна Европа.
Веднага след приключване на общото събрание на Банк Аустрия надзорният съвет проведе първото си заседание и на него избра за свой председател Карло Салватори. Надзорниците назначиха и нов член на управителния съвет и главен оперативен директор на Банк Аустрия. Това е тридесет и петгодишния Роберт Цадрацил, който ще отговаря за информационните технологии, административната организация и управлението на недвижимостите. Освен това в момента той е и член на надзорния съвет на Ейч Ви Би Банк Биохим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във