Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТО И ЕЙЧ ВИ БИ ИЗСТУДЯВАТ ШАМПАНСКОТО

След оповестеното през седмицата съобщение на Европейската комисия, че одобрява придобиването на германската банка Ейч Ви Би от италианската финансова група УниКредито, повечето административни препятствия пред сделката сякаш са преодолени. И вече не съществува бариера, която може да прегради пътя на най-голямото поглъщане в европейския банков сектор. Разбира се, още е рано да се отваря шампанското. Докато не бъде абсолютно ясно, че собствениците на 65% от акциите на Ейч Ви Би са готови да ги заменят с ценни книжа на УниКредито, нищо не е сигурно. Въпреки че италианците предложиха доста изгодно съотношение за замяна - за всяка своя ценна книга акционерите на Ейч Ви Би могат да получат пет акции на УниКредито, те не бързат да се възползват от офертата.
През юни 2005 г., когато шефовете на УниКредито и Ейч Ви Би обявиха началото на операцията по сливането на двете банкови групи, бе решено, че офертата по замяна на акциите ще важи до 18 октомври 2005 година. В този срок обаче бяха направени заявки за смяна на ценни книжа, съставляващи 38% от капитала на Ейч Ви Би. Това принуди УниКредито да удължи срока до 31 октомври. По информация от италианската банка до края на тази седмица акциите си са сменили собствениците на 48.6% от капитала на Ейч Ви Би. В тях не влизало акционерното участие на Мюних Ре - един от най-големите застрахователи във федералната република, който контролира 18.3% от германската банка. Неговите мениджъри също били изразили съгласие да заменят дела си в Ейч Ви Би с акции на УниКредито.
Ако прехвърлянето на акциите приключи в срок, на 31 октомври главният изпълнителен директор на УниКредито Алесандро Профумо и председателят на директорския борд на Ейч ви Би Дитер Рампл ще обявят успешния финал на сделката. След обединението италианската група ще се превърне в безспорен банков лидер по размер на активите в Източна Европа. Тя ще е на девето място сред банките на Стария континент и на пета позиция сред тези в страните от ЕС. Новата структура ще има 28 млн. клиенти, повече от 7 хиляди клона в 19 държави и общи активи в размер на 733 млрд. евро. Главен изпълнителен директор на групировката ще бъде ръководителят на УниКредито Алесандро Профумо, а председател на борда - шефът на Ейч Ви Би Дитер Рампл.
За осъществяването на сделката УниКредито емитира 4 685 272 585 нови обикновени акции на обща стойност 19.2 млрд. евро.
Разходите по вливането и преструктурирането на двете страни по сделката се оценяват на 1.35 млрд. евро до края на 2005 година. Архитектите на сделката пък очакват 18-процентна възвръщаемост на акционерния капитал през 2007 година.
Новата банкова групировка ще е най-голямата в Полша, в Хърватска и в България. УниКредито е втора по пазарен дял на полския банков пазар, защото е мажоритарен акционер на местната банка Пекао, която е втора по размер на активите (60 млрд. злоти) в страната. Ейч Ви Би пък контролира Би Пи Ейч - която е на трето място с активи от 52 млрд. злоти.
Същите са позициите на двете сливащи се институции в Хърватска. Там италианската УниКредито е банков лидер чрез дъщерната си институция Загребачка банка, чрез която владее 81.91% от местния пазар. Банк Аустрия, която е собственост на Ейч Ви Би, пък владее Сплитска банка - трета по размер на активите в Хърватска. С други думи, в резултат на обединението на италианската и германската банки, на хърватския пазар ще се формира доминиращият играч.
Обединението на УниКредито и германската Ейч Ви Би ще преобрази коренно и българския банков сектор. Под контрола на новосъздадения европейски лидер ще са три кредитни институции у нас - БУЛБАНК, Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК. В края на юни 2005 г. тези три институции контролират активи в размер на 6.2 млрд. лв. - 22.5% от общото балансово число на банковата система у нас. Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК в момента приключват един доста труден процес на интеграция. Изглежда, служителите на двете банки въобще няма да имат време да се отърсят от стреса, който винаги съпътства такива промени, защото, ако сделката между УниКредито и Ейч Ви Би приключи успешно, още през 2006 г. ще започнат консолидационни процеси между БУЛБАНК и обединението, възникнало от сливането на Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във