Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТО Е ИНВЕСТИТОР НОМЕР ЕДНО ЗА 2000 ГОДИНА

Италианската банка УниКредито спечели наградата на АЧИ за чуждестранен инвеститор за 2000 година. Тя бе отличена заради това, че брои 360 млн. евро за БУЛБАНК. В сряда (18 април) на церемонията по награждаването в столичния хотел Кемпински-Зографски присъстваха повечето български министри начело с вицепремиера Петър Жотев. И тъй като призовете бяха в осем категории, почти не останаха ненаградени инвеститори. Отличени бяха дори ирландският арендатор на земя в Добруджа Мартин Уест и холандските братя Ван Лейвен, собственици на птицефермата в Павликени. Турската фирма Аркомат, която работи за клона на Фолксваген в югоизточната ни съседка, пък получи грамота за инвестицията си в Казанлък. Там е изграден завод за производство на електрически кабели за леки автомобили, който е осигурил работа за 605 човека.
Не бе подмината и германската фирма Либхер. Тя е направила най-голямата инвестиция на зелено за изграждането на завода за хладилници край Пловдив. С награди бяха удостоени и австрийската верига супермаркети Била, компаниите Си енд Ен Туристик за участието й в приватизацията на Златни пясъци и Болкан нюз корпорейшън, която е собственик на Би Ти Ви.
С присъщия си оптимизъм шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Георги Табаков заяви, че очаква вложенията през тази година да достигнат 1.3 млрд. щ. долара. Той отбеляза, че само за януари са инвестирани 200 млн. щ. долара. Три четвърти от тази сума се дължат на плащането на лиценза за втори GSM-оператор и на приватизацията на Пампорово от швейцарската фирма Турист инвест. Оттогава обаче сделки с чуждестранни инвеститори няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във