Банкеръ Daily

Финансов дневник

УниКредит увеличава капитала с 13 млрд. евро

Най-голямата италианска банка UniCredit разкри плановете си да емитира акции за цели 13 млрд. евро, за да подобри своя финансова баланс като част от предприетия основен ремонт, имащ за цел да повиши нейната капиталова база. Това би представлявало най-голямото подобно емитиране на ценни книжа в Италия.

Банката планира да стартира пласирането на новите акции през първото тримесечие на 2017-а година и да използва получените средства, за да изчисти значителна част от т.нар. "лоши дългове"от нейния финансов баланс, които към момента са за около 17.7 млрд. евро. Това би позволило UniCredit да повиши своята печалба и раздавания дивидент до 2019-а година.

Водещата италианска кредитна институция също така планира да съкрати 14 хиляди служители, или около 11% от целия си персонал, който беше наличен към края на 2015-а година. В резултат на плановете на банката, включващите и предстоящата огромна емисия от ценни книжа, тя ще трябва да разполага с една трета по-малко персонал до 2019 година в сравнение с края на миналата година.

"Ние предприемаме решителни действия", заяви главният изпълнителен директор на UniCredit Жан Пиер Мустие. Според него, проблемите с банката Monte Dei Paschi няма да разстроят плановете на управляваната от него кредитна институция. "Аз съм силно убеден, че въпросът с Monte Paschi ще бъде решен до края на годината и по този начин тя няма да окаже въздействие върху увеличението на нашия капитал", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във