Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТ СЕ ДОГОВОРИ С ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПОЛША - нов вариант

На 5 април италианската банкова групировка Уникредит (UniCredit) и полският кабинет постигнаха споразумение относно съдбата на полската банка Би Пи Ейч (BPH) - собственост на немската групировка Ейч Ви Би (HVB Group), която бе погълната през октомври 2005 г. от италианската финансова група Уникредит. Полската и италианската страни се договориха Уникредит да продаде 200 от общо 466 клона и предлаганите в тях банкови услуги под търговската марка на полската Би Пи Ейч на независима трета страна, чрез конкурентни и прозрачни международни процедури. Бизнесът, който остане непродаден, ще се влее в Пекао (Pekao) - полското поделение на Уникредит. Италианската банкова група пое още и ангажимента да не прави никакви съкращения на персонал нито в Би Пи Ейч, нито в Пекао за срок от две години - до 31 март 2008-а. За да се осигури ползотворно сътрудничество от страна на полския кабинет, той получава правото да определи двама души за членове на надзорния съвет на Би Пи Ейч.
Споразумението най-накрая разреши противоречията между Уникредит и Варшава, превърнали се в истинска война, в която е въвлечена и Европейската комисия. То изми лицето на полските управници, защото скандалът вече бе започнал да накърнява имиджа на страната зад граница. Ние постигнахме добър компромис, заяви премиерът на Полша Кажимеж Марчинкевич по време на съвместната пресконференция с главния изпълнителен директор на Уникредит Алесандро Профумо.
Уникредит купи Пекао - втория по големина полски кредитор със 778 клона, през 1999 година. Миналото лято пък италианската групировки погълна немската Ейч Ви Би, собственик на ябълката на раздора - Би Пи Ейч, която по силата на тази сделка става собственост на Уникредит. На 24 октомври 2005-а Европейската комисия благослови обединението на Пекао с Би Пи Ейч, което предизвика острия протест на Варшава. Полските власти се мотивираха с ангажимента на италианците да не купуват повече полски банки, залегнал в специална клауза в договора им за Пекао от 1999 година. Освен това премиерът Марчинкевич посочи, че сливането на двете полски кредитни институции ще доведе до съкращаване на поне шест хиляди работни места и до прекалено голяма концентрация на полския банков сектор - пазарният дял на обединената структура щеше да е по-голям, отколкото на държавната ПКО БП. Властите натиснаха местната Комисия за банков надзор да отхвърли сделката, което ги хвърли в яростна битка с шефа на Полската централна банка Лешек Балцерович.
Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Варшава с аргумент, че враждебното отношение на полския кабинет към обединението нарушава законите на Европейския съюз, които гарантират свободно движение на капитали на територията на страните членки. Говорителят на ЕК Нийли Крьос увери на 5 април журналистите, че постигнатото споразумение между полския кабинет и управата на Уникредит няма да сложи автоматично край на полските съдебни проблеми с Брюксел.
Краят на разпрата, която трупаше разходи на италианската банкова групировка и негативи за Варшава, дава достоен изход и на двете страни. Уникредит се измъква от ангажимента да съкращава местни служители и да им плаща обезщетения и освен това получава възможност да продаде онези клонове на Би Пи Ейч, които няма да са й от полза. Печалбата на полския кабинет пък засега изглежда единствено пропагандна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във