Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Уникредит" продава активи за 16 млрд. евро

Италианската банка „Уникредит” ще се опита да привлече до 16 млрд. евро чрез емитиране на акции и продажба на активи, съобщи „Ройтерс”, като се позова на два свои източника, запознати с въпроса.

Най-голямата италианска банка по активи е започнала да събира оферти за своето подразделение за управление на активи Pioneer и води преговори с полската PZU за продажбата на дял от 40% от Bank Pekao. Капиталовите съотношения на трезора изостават от тези на няколко други банки и ще бъдат допълнително подкопани от планираната продажба на голяма част от портфолиото й от заеми, отпуснати на неплатежоспособни кредитополучатели, на обща стойност 51 млрд. евро.

Според единия от източниците продажбата на лошите заеми е от критично значение за размера на капиталовите нужди на "Уникредит”. Според италианските медии тя може да продаде лоши заеми за 20 млрд. Евро. "Екип на банката работи по продажбата на Pekao, Fineco и Pioneer, за да ограничи увеличението на капитала до 5-6 млрд. евро", твърди първият източник, като допълва, че продажбата на активи може да донесе до 10 млрд. евро.

Делът на "Уникредит” в Pekao се оценява на 3,1 млрд. евро при сегашните пазарни цени, а делът от 55% от Fineco - на 1,7 млрд. евро. Според източници трезорът иска да получи 3 млрд. евро за Pioneer.

Според друг източник има "висока вероятност" онлайн брокерът FinecoBank също да бъде предложен за продажба. Анализатори обаче виждат спънки пред евентуалната сделка, защото FinecoBank получава близо половината от приходите си от 9 млрд. евро от облигации, закупени от италианската банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във