Банкеръ Daily

Финансов дневник

УниКредит продаде фонд за управление на активи за над 3 млрд.евро

УниКредит постигна споразумение с френската компания "Амунди" за продажбата на дъщерното дружество за управление на активи "Пайъниър Инвестмънтс". Сделката е за 3.54 млрд. евро, а УниКредит ще получи преди прехвърлянето дивидент от 315 млн. евро, съобщи агенция "Ройтерс".

Дружеството и кредиторът са постигнали споразумение за дългосрочно стратегическо партньорство за продажба на продуктите за управление на активи през банковата мрежа на УниКредит.

Продажбата на "Пайъниър Инвестмънтс" предстои да бъде одобрена от регулаторните органи в Европа. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2017 г.

"Продажбата на "Пайъниър" е реален пример за изпълнение на новия стратегически подход, обявен от УниКредит през юли 2016 г.  "Пайъниър" е уважавано дружество за управление на активи, което привлече интереса на редица качествени купувачи. Доволни сме от споразумението, тъй като "Пайъниър", неговите служители, индивидуалните и институционалните клиенти ще станат част от световно признат лидер в управлението на активи. Клиентите на УниКредит ще имат достъп до разширена по-широка гама от качествени продукти и услуги в сферата на управлението на активите", обяви Жан-Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.

"Пайъниър Инвестмънтс" е водещо дружество за управление на активи, което работи в 28 държави, включително и в България, и разполага с екип от 2000 служители. Сред тях са над 350 инвестиционни експерти.  Компанията управлява 222 млрд. евро активи, които се предлагат през банковата мрежа на УниКредит и други посредници и институционални клиенти. В България "Пайъниър Инвестмънтс" е най-голямото дружество за управление на активи на пазара.

"Амунди" е най-голямата компания за управление на активи в Европа, която се търгува публично от ноември 2015 г.  Централата на дружеството е в Париж заедно с основни 6 инвестиционни центъра по света. "Амунди" има 100 милиона индивидуални клиенти, 1000 институционални клиенти и 1000 дистрибутори в над 30 държави. Компанията управлява активи на стойност около 1.3 трилиона евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във