Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Уникредит" оряза директорските премии

Италианският банков първенец "Уникредит" обяви, че е намалил наполовина предвидените средства за допълнителни възнаграждения на висшите си мениджъри за 2020-а, съобразявайки се с настояването на Европейската централна банка за "драстично" редуциране на премиите в условията на пандемия. 

Общата сума на бонусите на 1063 изпълнителни директори, включени в групата на т. нар. "ръководители, поемащи материален риск", е намалена на 65 млн. евро срещу 122 млн. евро за 2019-а, става ясно от официално изявление на банковия уебсайт. В него се посочва също, че допълнителните възнаграждения на висшите мениджъри ще бъдат орязани по-съществено. 

Съобщението на "Уникредит" е поредното доказателство за тенденцията за ограничаване на заплащането на банкерите на територията на еврозоната след турбулентната година, белязана от пандемията от COVID-19. Германската "Дойче банк" вече отстъпи от плановете си да "премира" персонала си с над 2 млрд. евро след като ЕЦБ се противопостави на сумата. 

"Уникредит" информира също, че новият главен изпълнителен директор Андреа Орсел ще получи максималния размер на бонусите, включени в контракта му за 2021-а, без плащанията, обвързани с финансовите резултати на банката. От 2022-а нататък Орсел ще получава комбинация от фиксирани и свързани с развитието на институцията допълнителни възнаграждения. "Уникредит" потвърди, че няма да компенсира с никакви суми новия банков лидер като обезщетение на загубените от него премии с отложено изплащане за десетки милиони долари след като той напусна предишния си работодател "Ю Би Ес".

"Уникредит" реши през януари да назначи Орсел за главен изпълнителен директор на мястото на подалия оставка Жан Пиер Мюстие. Французинът си тръгва заради разногласия с членовете на банковия борд по предложената от него стратегия за развитие. Петдесет и седемгодишния Орсел ще поеме управлението на 15 април - повече от две години след като напусна "Ю Би Ес груп", за да се прехвърли в "Банко Сантандер". Сделката пропадна заради несъгласие с размера на заплащането му. 

В "Уникредит" Орсел ще получи премия под формата на акции през 2021-а. Кредиторът не разкрива подробности за фиксираното допълнително възнаграждение на лидера. Банковата политика е да плаща на главните си изпълнителни директори бонуси в размер на 200% от твърдата им заплата. 

"Уникредит" съобщи, че седемте висши банкови мениджъри, които са на пряко подчинение и докладват на шефа, са решили доброволно да се откажат от премиите си за 2020-а, следвайки почина на Мюстие, който върна и 25% от получената през 2020-а заплата.  

Френската "Сосиете женерал" ще ореже бонусите на инвестиционните си банкери с около 20% след понесените загуби от търговия по време на пазарните турбуленции през 2020-а. "Креди Сюис" редуцира със 7% общия размер на предвидените за премии средства. Инвестиционният банков екип на "Ю Би Ес груп" пък ще получи с 20% по-високи допълнителни възнаграждения заради регистрирани тлъсти печалби от пазарните обрати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във