Банкеръ Daily

Финансов дневник

"УниКредит" информира профсъюзите за предстоящи съкращения

Централата на "УниКредит" в Милано

"УниКредит" ще съкрати 6 хил. работни места и ще закрие 450 клона в Италия в изпълнение на тригодишния план на главния изпълнителен директор на банката Жан Пиер Мустие за увеличение на ефективността на институцията. Според писмо, изпратено до италианските профсъюзи (до което се добрали репортери на агенция "Блумбърг"), уволненията и затварянето на офиси ще се случат до края на 2023-а. Всъщност, италианските редукции са част от обявените още през декември 2019-а намерения на ръководството на "УниКредит" да ликвидира около 8 хил. позиции или над 9% от работната си сила.

Писмото до профсъюзите цели да парира споровете около закриването на работни места. Мустие обяснява периодично, че това ще стане чрез предсрочно пенсиониране на служители по социално отговорен начин и чрез преговори с представители на отделните групи работници.

Мустие съкращава разходите и ускорява прочистването на банковия баланс като част от усилията на банковия мениджмънт за опростяване на банковата структура и подобряване на начина, по който институцията влага капитала си. "УниКредит" реализира по-висока от очакваната печалба през четвъртото тримесечие на миналата година и подобри ключовите показатели за финансова сила и стабилност.

Въпреки постиженията, Фулвио Фурлан - генерален секретар на Uilca - един от основните банкови профсъюзи - коментира, че професионалните организации са "твърдо против плана за ликвидиране на работни мести и клонове". Той допълва, че "преговорите с профсъюзите трябва да доведат до решение, което ограничава съкращенията и включва програма за нови назначения".

Стратегическият план на "УниКредит" до края на 2023-а предвижда също да се увеличат доходите на инвеститорите чрез комбинация от дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във