Банкеръ Daily

Финансов дневник

УниКредит и RE Valuta ще анализират енергийната ефективност на портфейла от ипотечни обезпечения

„УниКредит“ и RE Valuta, компания от групата Tinexta, специализирана в извършването на оценки на недвижими имоти, подписаха споразумение за сътрудничество за събиране на данни за енергийните характеристики на сградите, които служат като обезпечения за ипотеки, предоставени от банката. „УниКредит“ е първата банка, която предприема операция от такъв мащаб в Италия, съобщиха от „Уникредит Булбанк“.

Споразумението допълнително засилва сътрудничеството между „УниКредит“ и RE Valuta, които в партньорство с портала за недвижими имоти Immobiliare.it ще подпомагат италианската банка при възстановяването на сертификати за енергийната ефективност (EPCs). За целта ще се използва база данни с 8 млн. сертификата и усъвършенствани машинни модели за тяхната оценка, както и за оценка на средното потребление на енергия и въглеродните емисии на сградите без настояща регистрация за сертификат за енергийна ефективност.

„Споразумението за партньорство, което подписахме с RE Valuta, е част от прехода към зелен и устойчив бизнес, в който „УниКредит“ влага усилия от няколко години. ESG е част от нашата корпоративна култура, със значение при вземане на решения, и ние продължаваме да си сътрудничим с различни участници в нашата сфера, за да обогатим и подобрим нашите ESG предложения в различните сектори“, това сподели Лучано Киарели, директор на „Портфейлни дейности и секюритизация“ в „УниКредит“, Италия. „Работим в посока подпомагане на прехода към екологичен бизнес и нашият нов стратегически план - UniCredit Unlocked, има за цел да бъдат постигнати нови ESG обеми от общо 150 млрд. евро чрез екологични кредити, ESG инвестиционни продукти, устойчиви облигации и социално финансиране”, допълва той.

Според Люк Брукато, главен директор „Маркетинг и Иновации“ на RE Valuta, екологичните, социалните и управленските цели (ESG) променят динамиката на сектора на недвижимите имоти.

При ипотеките фокусът е върху енергийната ефективност на сградите,

които служат като обезпечение, според изискванията на ЕБО, съдържащи се в Насоките относно предоставянето и наблюдението на кредити. Това е важно и за преминаването на климатичния стрес тест, за отчитането по Стълб III и за емитирането на зелени облигации. RE Valuta има изградено партньорство с Immobiliare.it  за разработка на усъвършенствани услуги за анализ на недвижими имоти, а през миналата година са лансирали и услугата за изчистване, организиране и миграция на данни (Data Remediation) за ESG за всички обезпечения за нови ипотеки и за имоти, които са предоставени като обезпечения по кредити. „Благодарение на активите, предоставени от Immobiliare.it, и стотиците хиляди извършени оценки, включващи всички качествени данни за тези имоти, ние имахме възможността да предоставим цялостен преглед на енергийната класификация, потреблението на киловатчас (kw/h) и данни за въглеродните емисии за повече от 700 хиляди имота, предмет на анализ за „УниКредит“, отбелязва Люк Брукато.

След внимателен анализ на качеството на предварителните данни,

услугата ще обхване целия италиански портфейл с обезпечения на „УниКредит“

(списък на недвижимите имоти, служещи като обезпечения за ипотеки и при предоставяне на кредити за усвояване) и портфейлите с обезпечения на пет от единадесетте държави в Централна и Източна Европа, в които присъства „УниКредит“ - Чехия, Словакия, България, Румъния и Унгария. Това ще позволи на италианската банка непосредствено да разграничава така наречените екологични или енергийно ефективни имоти от онези, които се считат за неекологични или неефективни от енергийна гледна точка в целия портфейл с ипотечни обезпечения, и така ще допринесе за изпълнението от страна на банката на изискванията за докладване съгласно Стълб III и ще подпомогне емитирането на зелени облигации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във