Банкеръ Daily

Финансов дневник

"УниКредит": България е в Топ 3 на страните от региона по икономически ръст за годината

Централна и Източна Европа ще продължи да изпреварва темповете на глобалната икономика през 2019-а

България е сред топ три на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по очакван икономически ръст за годината. Прогнозите на икономистите на "УниКредит" са страната да завърши тази година с 3.3% увеличение на БВП до 58.4 млрд. евро. Регионът като цяло ще запази темпове на растеж на икономиката над глобалните нива като освен България, още пет страни ще постигнат увеличение от над 3.2% годишно на брутния си вътрешен продукт - това са Полша, Унгария, Словакия, Сърбия и Словения. През следващата 2020 г., забавянето на глобално ниво ще даде отражение и върху региона и растежът ще се забави. Изводите и прогнозите за развитието на региона бяха представени днес на пресконференция на "УниКредит", провеждана в рамките на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Срещата е един от най-значимите икономически форуми и тази година се провежда в Сараево на 8 и 9 май, съобщиха от кредитната институция.

Ръстът на икономиката на България и останалите страни от региона се дължи в голяма степен на повишеното вътрешно търсене, подкрепено и от нарастващите доходи на населението. Според данните на икономическия екип на УниКредит в тази и следващата година реалната заплата в страната (коригирана с инфлацията) ще нарасне с около 6.5 на сто. Лидер по този показател обаче е Румъния, където се очаква през 2018 и 2019-а възнагражденията да растат много динамично.

"Подобно на останалия свят, Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще бъде засегната от глобалното забавяне, но регионът е по-добре позициониран от други развиващи се пазари да се справи с външните насрещни ветрове благодарение на силното вътрешно търсене, подкрепящата парична политика и стабилните капиталови потоци към повечето страни от региона. Очаква се икономическата среда да остане благоприятна през 2019 г.", казва Мауро Марано, старши икономист на "УниКредит" за Централна и Източна Европа. В изложението си той определи като рискове за средата бавното разширение на Еврозоната и неяснотите около Брекзит, чийто ефект вече се усеща в някои от страните под формата на спад на експорта.

Корпоративно банкиране: потвърждение на потенциала за растеж

И през тази и следващата година регионът ще се възползва от предимствата на това да е отворена икономика, привличаща преки чужди инвестиции и фондове от Евросъюза. Тези капиталови потоци ще продължават да играят важна роля за икономиката и да осигуряват потенциал за растеж на корпоративния сектор.

По отношение на финансирането, компаниите от Централна и Източна Европа все още запазват консервативния си подход, предпочитайки традиционните форми на финансиране на дейността си. "Като най-голям кредитор в региона и силен партньор на нашите клиенти и общностите, в които работим, ние се стремим да подкрепяме тяхното развитие и растеж. Силата ни се крие в дълбокото ни познаване на местните пазари, силната международна мрежа и продължаващите ни инвестиции в цифровизацията, за да посрещнем и предвидим нуждите на клиентите", коментира Андреа Диаманти, директор на "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" на "УниКредит" за Централна и Източна Европа.

Банкирането на дребно: Човешкият и дигитален капитал ще движат растежа

Страните в ЦИЕ и Западна Европа имат сходно като брой население - от приблизително 150 млн. граждани. Заради увеличаващите се доходи и БВП в региона на ЦИЕ обаче има доста по-голям потенциал за растеж на банковите услуги за физически лица, благодарение на:

-по-ниски разходи на банките в ЦИЕ, които могат обслужват сходно население с ограничени оперативни разходи и по-голяма ефективност по отношение на служителите, клоновете и банкоматите;

-по-малко проникване на кредитирането – съотношението обеми заеми за физически лица/БВП е 9% в ЦИЕ спрямо 14% в развитите пазари;

-по-бърз темп на цифровизация, поради по-малкото технологично наследство.

"УниКредит" обслужва повече от 15% от банковото население на ЦИЕ с една от най-големите мрежи в региона и наистина мултиканален подход. Ние използваме аналитиката на данните, за да познаваме наистина нашите клиенти и да им предоставяме най-доброто клиентско преживяване чрез всеки канал, благодарение на нашите най-добри практики за споделяне и компетентност, като същевременно опростяваме процесите си по едно и също време. Този ангажимент има положителни резултати. Размерът на нашата клиентска база нараства и броят на потребителите на мобилно банкиране също се увеличава от 13% през 2015 г. до 40% днес", отбеляза Иван Влахо, Директор на "УниКредит" за "Банкиране на дребно" за Централна и Източна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във