Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"УниКредит Булбанк" се сдоби с половината на The Mall

Сдлеката на практика слага край на търговската верига "Карфур" у нас.

За "УниКредит Булбанк" месец май се превърна във време за големи придобивки. Само че не става дума за финансови придобивания, а за заводи, хипермаркети и други "нетипични" за банковата дейност активи.

Първо, банката спечели публичен търг за завода на "Техногипс", а сега се оказва, че по същия начин се е сдобила и с половината мол на столичния булевард "Цариградско шосе". Става въпрос за търговските площи, върху които все още се помещава хипермаркетът на "Карфур".

Макар и най-голяма и успешна в Европа, френската верига за бързооборотни стоки не успя да се нагоди към българската действителност. След силния старт преди шест години и налетите десетки милиони евро огромните хипермаркети затварят един по един. От над 20 търговски обекта днес под тази марка оперират само седем. Най-големият от тях - този в търговския център Тhe Mall, бе изнесен за публична продан от частния съдебен изпълнител Георги Дичев, като началната цена на търга е 32 308 661 лв. с ДДС. Но тъй като не е имало други претенденти, обезпеченият кредитор "УниКредит Булбанк" е придобила актива. А в случая става въпрос за наистина апетитна хапка - теренът в мола е с общата площ 15 008 кв. метра. Това включва търговска част, две лаборатории, пет складови помещения, техническо помещение, офиси и 9.54% от идеалните части на търговския център. Също така банката получава и половината от подземния паркинг (с обща застроена площ 32 252.4 кв. м), или 1525 паркоместа, както и 57.26% идеални части от подземния паркинг заедно с правото на строеж. Малко над 15% от дворното място също ще са на банката.

На практика "УниКредит Булбанк" реално ще контролира електрозахранването на целия търговски център, тъй като именно в обявените за продан площи се намира подстанцията от 110 КВ, заемаща площ от 708 кв. метра.

Разбира се, далеч сме от мисълта, че банката ще се занимава с търговия на дребно. Както казахме, "УниКредит Булбанк" е обезпечен кредитор на собствениците, които имат сериозни проблеми при погасяването на своите задължения. В такива ситуации често срещана практика е кредиторите да придобиват активите на своите длъжници по схемата дълг срещу собственост. При банките това носи две ползи.

Първата е, че те автоматично закриват един необслужван кредит, което им спестява начисляването на провизии по него - много актуален проблем предвид провеждания преглед на качеството на активите.

Втората е, че по този начин банките запазват стойността на бизнеса на придобитото предприятие, което е много по-ценно като действащо, отколкото като фирма, която - разкъсвана от кредиторите си, може да изпадне в несъстоятелност. В същото време това позволява на банките да търсят и по-изгодни оферти за препродажбата й.

Специално за магазина на "Карфур" в столичния квартал "Младост" нещата са малко по-сложни, тъй като няма изгледи собственикът на търговската верига - "КМБ България", да възстанови бизнеса си. Основна причина за финансовите проблеми е оттеглянето на френската компания майка. Първоначално в "КМБ България" 60% държеше гръцката Marinopoulos, а 40% бяха на Carrefour Marinopoulos - съвместна фирма между същите групи - гръцка и френска. В средата на 2012-а обаче французите се оттеглиха от съдружието и "КМБ България" стана изцяло собственост на Marinopoulos, която продължи, чрез франчайз, да използва правата върху марката Carrefour за България, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения. Само че гърците явно не успяха да се справят с бизнеса, за което свидетелстват и проблемите им в другите балкански страни.

Продажбата на хипермаркета в Тhe Mall на практика сложи край на агонията на веригата у нас, тъй като това е ясен сигнал за малкото останали нейни доставчици, че занапред не може да очакват каквито и да е плащания. А с тяхното оттегляне ще секнат и скромните постъпления от продажби, които все още се реализират.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във