Банкеръ Daily

Финансов дневник

УниКредит Булбанк прогнозира ръст на икономиката до 4%

България вече не зависи изцяло от еврофондовете.Около това мнение се обединиха експертите от УниКредит Булбанк Любомир Митов и Кристофор Павлов, които представиха своите очаквания за рисковете и предизвикателствата пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ) след "Брексит".

"Въпреки че усвояването на средствата от ЕС се забави през първите месеци на 2016 година, икономическият растеж запази нивата си от 2015 година - около 3 процента", обясни Кристофор Павлов. Той прогнозира, че икономиката ни може да нарасне до 3.5 - 4 % към края на настоящата година. По думите му това се дължи основно на рекордните приходи от туризъм и рекордното производство на пшеница, което ще подкрепи износа и съответно растежа.

Според Павлов последиците от "Брексит" ще се отразят на БВП на страната негативно с около 1.1% спад. Въпреки това той сподели, че ще се наблюдава силен растеж и през следващата година, подкрепен от инвестициите от частния сектор. "Растежът ще бъде подкрепен и от високото темпо, с което българският износ се възстановява. Нивото на експорта нараства с 35% от средата на 2008 година насам, като значителен принос има износът на услуги", уточни той.

Главният икономист на УниКредит Булбанк подчерта, че друга положителна тенденция в страната е възстановяването на пазара на труда. Спрямо 2008 година са възстановени 100 хиляди работни места, а 65% процента от хората в трудоспособна възраст имат работа, показват данните на банката. "До няколко години ще достигнем пълна заетост", предвиди Павлов.

Според Любомир Митов в средносрочен план политическият риск от "Брексит" е основната заплаха за икономиката и финансовата стабилност в ЦИЕ. "Банковата система в централна Европа е в недобро състояние, но "Брексит" няма да усложни допълнително ситуацията. Нищо няма да се случи. До изборите в САЩ Централна Европа ще е стабилна. Фед няма да повиши основните си лихви през тази седмица", прогнозира Митов.

По думите му проблемът в ЦИЕ е свързан с еврозоната. Страните членки от региона са поддоставчик при износа за трети страни, а точно този износ бележи значителен спад. ЦИЕ е в положение, в което ще усети някакъв шок от "Брексит", но България изглежда добре на този фон, допълни Любомир Митов.

Според главният икономист УниКредит Булбанк за ЦИЕ Любомир Митов България е единствената страна в ЦИЕ, която отчита балансиран растеж. Доказвало го салдото ни по търговската сметка. Но Любомир Митов обясни, че има и някои негативни тенденции - загубите на потенциалното производство, които са от около 28 на сто. По думите му други негативни моменти са спадът в производството на труда, което изостава, както и демографското влошаване в България и ЦИЕ. Той поясни, че в региона единствените страни, които привличат мигранти са Чехия и Словакия. "В ЦИЕ има сериозен недостиг на квалифицирана работна сила, а за България най-тревожно е, че квалифицираните и талантливи хора напускат страната. Около 26% от всички емигрирали са с университетско образование. Това ще удари икономическия растеж в следващите години", каза Любомир Митов.

Той посочи, че решения на тези проблеми има само в дългосрочен план. По отношение на демографската политика трябвало да насърчим раждаемостта. "Това обикновено зависи от възприятието на хората за политическа и икономическа сигурност", поясни Митов. Според него са необходими и реформи в образованието. "Фундаменталният въпрос тук е какво се учи в училище. В училище децата трябва да се учат да анализират факти, не да ги помнят. Трябва да се фокусираме върху създаването на висококвалифицирана работна ръка и потенциал за производство", заключи той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във