Банкеръ Weekly

Финансов дневник

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК НЯМА ДА УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНАТА НА ДЕПОЗИТИТЕ

Цената, която една банка плаща по спестовните си продукти, отразява нуждата й от ликвидност. Затова понякога някои пазарни играчи могат да бъдат по-агресивни. УниКредит Булбанк може да увеличи лихвите по влоговете си, но няма да участваме в депозитна война. Това заяви главният й изпълнителен директор Левон Хампарцумян по време на пресконференция в понеделник (31 март). Повод за събитието бе представянето на преференциалните условия по ипотечните заеми на банката. Хампарцумян обясни, че понижаването на лихвите по този вид кредити до 6.16% за ограничен период от време станало възможно, благодарение на кредитна линия за 8 млн. евро, отпусната на УниКредит Булбанк от германската насърчителна банка Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW).
По думите на Хампарцумян българската кредитна институция буди доверие у големите европейски банки, което й позволява да ползва финансиране при лихвени нива, близки до тези, които се предлагат по заемите, вземани от държавата ни. Кредитната линия, която ни бе отпусната, е с половин процент по-евтина от лихвата, срещу която УниКредит Булбанк може да вземе ресурс от българския пазар. Този половин процент даваме на нашите клиенти, допълни Любомир Пунчев, който е директор Банкиране на дребно.
В последния си доклад икономистите на УниКредит Груп прогнозират, че в бъдеще у нас конкуренцията ще се засили не само по отношение на заемите, но и на депозитите. Според тях лихвеният марж между кредитните и спестовните продукти ще се запази на сегашните си нива.
Експертите обаче предупреждават да не се пренебрегва възможността от въвеждане на още по-рестриктивни мерки от страна на БНБ като увеличаване на минималните задължителни резерви например.

Facebook logo
Бъдете с нас и във