Банкеръ Daily

Финансов дневник

УниКредит Булбанк не очаква големи промени в данъците

Икономистите на "УниКредит Булбанк" повиши значително прогнозата си за реалния ръст на БВП за 2021 г. до 4.4 процента. Това се дължи основно на по-силното от очакваното възстановяване досега през годината, тъй като правителството реши да остави икономиката отворена колкото е възможно повече по време на втората и третата вълна на пандемията от коронавируса.

"Прогнозата ни за ръста през 2022 г. е леко променена на 4.1% (от 4.4%). Смятаме, че икономиката ще се възстанови до предкризисното си ниво на икономическа активност измерена чрез показателя БВП през четвъртото тримесечие на тази година. Спад в коефициента на безработица до нивата свързани с постигане на пълна заетост, очакваме към средата на 2022 г.", казват от банката.

Политически прогнози

Икономистите дават и прогнозата си за предстоящите избори на 11 юли. Основното очакване на "УниКредит Булбанк" е партиите, които спечелиха най-много от протестите срещу ГЕРБ, вероятно да формират следващото правителство.

"Българските избиратели ще се отправят към урните през юли за втори път тази година, като очакванията са за фрагментиран парламент с нарастваща подкрепа за популистките партии, които подкрепяха миналогодишните протести срещу ГЕРБ. Последните проучвания на общественото мнение, сочат, че ГЕРБ вероятно ще остане най-голямата партия в парламента, но ще бъде в изолация и шансовете й да състави правителство са минимални. При най - вероятния сценарий популистките партии ‘’Има такъв народ’’ и ‘’Изправи се! Мутри вън!’’, ще обединят сили с дясната ‘’Демократична България’’, за да формират правителство на малцинството, което ще разчитат и на парламентарна подкрепа на БСП", посочва банката в своята прогноза.

Ще се увеличават ли заплатите на чиновниците

Според икономистите широко базираните увеличения на заплатите в публичния сектор прилагани от ГЕРБ през последните четири години, вероятно ще бъдат заместени с по-селективен подход, в който фокусът ще бъде върху сектори като образованието и здравеопазването, които са ключови за повишаване на конкурентоспособността. Причините за тази промяна в очакваната политика по доходите след изборите са частично идеологически - тъй като ‘’Демократична България‘‘ e най-убедения привърженик на доктрината за малката държава и ще иска да види темповете на нарастване на заплатите в публичния сектор да намаляват - и частично чисто прагматични, тъй като увеличението на разходите в публичния сектор предприето от ГЕРБ вече изчерпа част от свободното фискално пространство, налично преди пандемията.

В същото време, свързаните с пандемията временни добавки към пенсиите от 50 лв. месечно (възлизащи на общо 0.8% от БВП годишно) вероятно ще бъдат направени постоянни след изборите, което допълнително ще изцеди свободното фискално пространство, останало неизползвано след две трудни години на безпрецедентни стимули в подкрепа на засегнатите от пандемията.

От "Уникредит Булбанк" смятат, че вероятно ще наблюдаваме забавяне на ръста на минималната заплата, ако Демократична България доминира правенето на икономическата политика в новото правителство.

"Подобна промяна ще бъде разочарование за нас. Ние разглеждаме минималната заплата като един от малкото инструменти, с които правителството може да повлияе на нивата на доходите. Според нас, ако се използва разумно, увеличението на минималната заплата може да помогне за конвергенцията на доходите, както и за намаляване на неравенствата, които вече достигнаха завишени нива в страната", се казва в прогнозата на банката.

Не се очакват големи промени в данъчното облагане

Банката не очаква големи промени в данъчното облагане. БСП ще трябва да се откаже от плановете си да премахне регресивното облагане на доходите на физическите лица, тъй като няма да получи подкрепа за такъв ход от ‘’Демократична България’’, за които запазването на плоския данък върху доходите е приоритет. Планът на ‘’Демократична България’’ за редуциране на данъчното облагане на малките компании също има ограничени шансове да се реализира, поне в краткосрочен план, защото като непосредственият приоритет на новото коалиционно правителство ще бъде да демонстрира, че може да поддържа фискално благоразумие, въпреки липсата на управленски опит в някои от партиите в новата управляваща коалиция.

Но прогнозата е, че все пак ще има необлагаем минимум на доходите на физическите лица.

"Най-важната данъчна промяна, която очакваме, е въвеждането на необлагаем минимум при облагане доходите на физическите лица. Това изглежда много вероятно, според нас, тъй като всички партии, които се очаква да бъдат представени в следващия парламент, освен ГЕРБ, изразиха подкрепа за подобен ход. Въпреки че няма яснота относно размера на този необлагаем минимум и дали ще се отнася за доходите на всички или само за най-бедните слоеве от населението, ние считаме тази данъчна промяна за много позитивна за растежа на икономиката, тъй като ще увеличи разполагаемия доход на домакинствата с най-ниски доходи", посочват експертите на кредитната институция.

Рискове

Най-големият риск за икономическата прогноза на банката e свързан с още една вълна на пандемията от коронавирус през зимата, тъй като само 13% от населението са ваксинирани към средата на юни. 

"Особено тревожно е, че броя на хората, желаещи да се ваксинират, изглежда доста по-нисък от необходимия за постигане на колективен имунитет според последните проучвания. По тази причина смятаме, че са необходими спешни усилия от страна на правителството и на частния сектор за увеличаване на нивата на ваксинация на населението", обобщават от "УниКредит Булбанк".

Facebook logo
Бъдете с нас и във