Банкеръ Daily

Финансов дневник

UniCredit заделя 900 млн. евро за потенциални загуби от коронавируса

UniCredit стана първата голяма европейска банка, която оцени количествено въздействието на коронавируса, като разпредели 900 милиона евро, за да покрие потенциалните загуби от кредити, информира Bloomberg.

Ходът на най-голямата италианска банка идва, след като изчисленията й показаха, че заради пандемията икономиката на еврозоната вероятно ще се свие с 13% през настоящата година. Прогнозите на UniCredit са направени след обявените мерки на редица правителства, сред които банкови гаранции и милиарди евро в подкрепа на засегнатия от коронавируса бизнес.

UniCredit, подобно на повечето си италиански конкуренти, е изправена пред вероятността, че икономическата криза може да изтрие години на реформи, които подобриха финансовото ѝ състояние и намалиха купчината от лоши кредити. 

Според съобщенията европейските банки може да отчетат лек ръст на загубите от лоши кредити в сравнение с американските си конкуренти. Най-големите банки в САЩ заделиха общо 25 млрд. долара за лоши кредити през първото тримесечие. 

Катаклизмът, причинен от коронавируса, провали сериозно очертания от директорa на италианската банка Жан-Пиер Мустие през декември план, който трябваше да доведе до сериозен ръст на печалбата и по-щедри изплащания за акционерите. По-рано този месец банката обяви, че ще съкрати над 5200 служители в Италия до 2023 г.

Провизиите за бъдещи лоши заеми ще бъдат основен акцент за италианските и европейските кредитори през първото тримесечие, тъй като европейските власти ги призовават да бъдат гъвкави в счетоводството си, за да продължат да отпускат кредити.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във