Банкеръ Daily

Финансов дневник

UniCredit продължава с рокадите по върховете

Втората по големина италианска банка UniCredit обяви в четвъртък (15 юли) допълнителни промени в ръководството. Те са част от плана за опростяване на системата на управление в банката, обявена с идването на новия главен изпълнителен директор Андреа Орсел.

През май, по-малко от месец след като пое позицията Орсел съобщи, че започва "основен ремонт" в структурата на управление на UniCredit, който ще доведе до рационализиране на мениджърската структура, изградена от предшественика му Жан-Пиер Мустие. 

Стратегията на Орсел предвижда "изчистена и ясна структура на управление, предназначена да осигури по-бързо вземане на решения и изпълнението им", казват от банката. 

В Италия Барбара Тамбурини ще ръководи операциите на дребно и управлението на активите на богатите частни клиенти, докато Андреа Казини поема корпоративното подразделение. Алфредо Де Фалко ще ръководи корпоративно инвестиционно банкиране за Италия.

В Германия са назначени два нови ръководители на инвестиционното банкиране. В близко бъдеще ще бъде обявен и мениджър на подразделението, което обслужва физическите лица. 

В Централна и Източна Европа Пиер Ив Геган ще управлява търговията на дребно, докато Фабио Форнароли - инвестиционното банкиране.

Понастоящем банката се стреми да подобри своята рентабилност, след като Мустие се фокусира върху поправянето на баланса на банката и попълване на капиталовите резерви.

Рокадите на Орсел водят и до много по-голям брой жени в управлението банката. Вече 40% от структурите на UniCredit във всички региони, в които банката оперира, се оглавяват от жени. 

Очаква се през тази година Андреа Орсел да представи нов бизнес план за развитие на банковата група. Подобно на други водещи банкери от Стария континент разглежда сливанията и придобиванията като начин да ускори стратегията си за увеличаване на печалбата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във