Банкеръ Daily

Финансов дневник

Unicredit планира да изплати 16 млрд. евро на акционерите си

Инвеститорите приветстваха обещанието на новия главен изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел да им върне поне 16 милиарда евро до 2024 година. UniCredit планира да генерира достатъчно нов капитал, за да изплати като пари в брой и обратно изкупуване на акции почти две трети от пазарната си стойност към своите акционери, съобщава "Ройтерс".

Това в голяма степен ще компенсира инвеститорите в банката, след като през 2017 г. бившият шеф Жан-Пиер Мустие събра 13 милиарда евро от акционерите, за да финансира преструктурирането на UniCredit.

Италианската банка планира печалбата й да надхвърли 4.5 милиарда евро през 2024 година. Предвиденото средно годишно увеличение на печалбата е от 10%, като UniCredit смята да намалява разходите си с 500 млн. евро в следващите две години, да не инвестира в дигитализация и да не увеличава заплатите, което ще добави около 1.1 млрд. евро към приходите й.

Тъй като равнището на лихвените проценти не се очаква да се възстанови в рамките на срока на плана, италианската UniCredit ще заложи на таксите по различни продукти и услуги, включително в подразделенията си за управление на активите и застраховките, като планира да увеличи приходите си от такси с 2% годишно.

Намалявайки рисково претеглените активи с около 15 милиарда евро през следващите три години, UniCredit ще заложи на бизнес на консултантски бизнес и инвестиции на капиталовите пазари, за да повиши възвръщаемостта на собствения капитал до 10% през 2024 г. спрямо около 7% тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във