Банкеръ Daily

Финансов дневник

UniCredit нае съветници за сделката с Commerzbank

UniCredit е ангажирала инвестиционни банкери, включително бивш висш германски служител, за да я съветва за потенциална оферта за придобиване на Commerzbank, съобщава Ройтерс, като се позовава на трима източници, запознати с въпроса.

Осведомените твърдят, че UniCredit е ангажирала фирмата за финансово консултиране и управление на активи Lazard и нейния банкер Йорг Асмусен, бивш германски заместник-министър на финансите, както и JPMorgan.

Въпреки че не е ясно дали и кога би могла да се осъществи офертата, топ мениджмънтът на UniCredit отдавна се интересува от разширяването в Германия, според хора, запознати с намеренията им.

Италианската банка, която е концентрирана върху своя собствен план за преустройство, приключващ тази година, очакваше първо да види резултата от преговорите за сливане между Commerzbank и Deutsche Bank. През последните седмици тези преговори се провалиха, като Commerzbank отново се включи в дневния ред на изпълнителния директор на UniCredit Жан Пиер Мюстиер.

Сега Мюстиер е наел Lazard с надеждата, че Асмусен ще може да лобира за сделката с финансовия министър Олаф Шолц. И двамата имат корени в германската социалдемократическа партия.

UniCredit, JPMorgan, Lazard, Commerzbank и германското финансово министерство са отказали коментар по темата.

Успехът на всяка сделка ще зависи отчасти от германското правителство, което притежава 15-процентен дял в Commerzbank, произтичащо от спасяването по време на финансовата криза. Някои служители се надяваха да запазят Commerzbank в германски ръце, поради което те настояваха за сделка с Deutsche Bank.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във