Банкеръ Daily

Финансов дневник

Украинската централна банка запази основната си лихва

Националната банка на Украйна запази основния си лихвен процент непроменен - 25 на сто. Мотивът на централните банкери е за поддържане на стабилността на обменния курс на гривнята и контролиране на инфлационните процеси.

Според тях, за да се постигнат тези цели, е важно да се подобри привлекателността на активите в украинска валута.

Припомняме, че Националната банка на Украйна повиши основната си лихва от 10 до 25 на сто в началото на юни. Мярката бе взета, за да се овладее инфлацията и да се защити националната валута - гривнята, от икономическите последици от руската военна инвазия. Това е най-високото равнище на основната лихва в Украйна от 2015 година.

Войната, която Русия започна срещу Украйна, остава основният риск за икономическото развитие на страната. Според експертите, скоростта, с която украинската икономика се възстановява и темпа на покачването на цените до голяма степен зависят от това кога ще приключи активната фаза на войната.

До края на тази година Украйна очаква да получи финансиране от своите партньори на обща стойност около 12 млрд. долара, включително 8 млрд. евро като макрофинансова помощ от Европейския съюз. Тези средства ще позволят на банката да поддържа международните резерви на достатъчно високо ниво през идните години. Валутните резерви на Украйна се увеличиха до 25.4 млрд. долара през август.

Инфлацията в Украйна продължава да расте, но с по-бавен темп от прогнозираният от централната банка. През юли тя се ускори до 22.2 на сто на годишна база. През август инфлацията е достигнала около 23 на сто, сочат предварителните данни на банката. Растежът на цените като цяло е по-умерен в сравнение с прогнозирания, което се дължи предимно на по-бързия от очакваното спад на цените на горивата. Инфлационният натиск обаче все пак остава висок.

Базовият сценарий на банката предвижда запазване на основния лихвен процент поне до второто тримесечие на 2024 година.

Очаква се следващото заседание по паричната политика на Националната банка на Украйна да се проведе на 20 октомври.

Гри́вня или гри́вна

(на украински: гривня) е националната парична единица в Украйна, въведена през 1996 гforkd. Назована е така в чест на древноруската гривна - древна парична единица, представляваща отливка от сребро. Една гривня се равнява на 100 копийки (копейки).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във