Банкеръ Daily

Финансов дневник

Украйна трябва да плати 17 млрд. долара външен и вътрешен дълг

Министерството на финансите на Украйна увеличи прогнозната за плащанията си до 17 млрд. долара, които ще бъдат реализирани през 2019 г. като част от обслужването и погасяването на кредитни задължения.

"Според длъжностни лица, до края на годината страната ще трябва да плати 461 милиарда гривни (17 милиарда долара), което е 15,3 милиарда гривни (567 милиона долара) повече, отколкото в началото на март и 69,4 милиарда гривна (2,5 милиарда долара) повече  , отколкото в началото на годината ", - пише украинският бизнес канал UBR , добавяйки, че това се дължи на увеличение на размера на големите пласменти на облигации в началото на 2019 година.

Според Министерството на финансите, планираните плащания за вътрешния държавен дълг възлизат на 311 милиарда гривни (1,15 милиарда долара), което е 17,84 милиарда гривни (повече от 660 милиона долара) повече от преди месец. От тях 78,1 милиарда гривни (2,9 милиарда долара) ще бъдат използвани за обслужване на държавния дълг.

По-рано, икономическият експерт Александър Колтунович каза, че за фалита и оргомния дълг на Украйна, може би, основната ''заслуга " е на правителствата на Арсений Яценюк и Владимир Гройсман. "Това беше периодът от 2014 до 2017 г., който влезе в историята на Украйна като период на най-голям финансов и икономически хаос и бедност. Отчитайки дългове, сринали БВП, спряхме индустрията и реформирахме всичко възможно,  Киев оставя не само в руини, но и с колосални дългови задължения ”, - пише Колтунович в статията си на сайта на движението ''Украински избор - правото на хората ".

Според експерта, в сравнение с началото на 2014 г. (идването на власт на европейските реформатори) държавният дълг на Украйна се увеличил с 353%. "В доларово изражение държавният дълг е вече 76,33 млрд. долара, или 82-84% от БВП. И това е въпреки факта, че критичното ниво на дълга за всяка страна е над 60% от БВП", каза Колтунович.

Експертът припомни, че според резултатите от най-икономически успешните в историята на Украйна през 2004 г., националният дълг на Украйна възлиза на 85,4 милиарда гривни, което е повече от 24 пъти по-ниско от текущите дългови показатели на страната. Така общият размер на публичния и публично гарантиран дълг на един украински гражданин е около 1 817 долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във