Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Уелс Фарго" загуби върховата си пазарна оценка

Уорън Бъфет

"Уелс Фарго" загуби световната корона на банка с най-висока пазарна капитализация в света. Това й причини разразилият се скандал за сметките фантоми, които банковият персонал се видял принуден да открие, за да покрие нормите, вменени на служителите от ръководството й. Почти 9 млрд. щ. долара са били заличени от пазарната оценка на кредитната институция, откакто през миналата седмица щатските регулатори разкриха, че банковите служители са разкрили сметки на 2 млн. потребители, "снабдили" са ги и с кредитни карти без тяхното знание. Те използвали фалшиви електронни адреси и създавали идентификационни номера за потребителите, без да ги уведомят за това. 

Потърпевш от тези събития се оказа милиардерът Уорън Бъфет, чиято компания "Бъкшър Хатауей" е най-големият акционер на банката. Акциите на "Уелс Фарго" загубиха нови 3.3% на 13 септември и намалиха с 1.4 млрд. щ. долара личното състояние на финансиста. Пазарната капитализация на "Уелс Фарго" след последните "разпродажби" се е стопила до 236 млрд. евро и за първи път от март 2013-а насам е по-ниска, отколкото оценката на конкурента й "Джей Пи Моргън Чейз".

Констатираните измами принудиха ръководството на "Уелс Фарго" да обяви, че смята от началото на идната година да отмени целевите норми за продажби на банкови услуги за персонала от клоновете. Мярката цели да възстанови доверието на потребителите в кредитната институция, но може да постави в риск приходите от комисиони за обслужване на сметките.

В края на миналата седмица властите в САЩ обявиха, че ще глобят банката със 185 млн. долара заради незаконните действия на служителите й. Нов епизод от драмата е тазседмичното решение на влиятелната банкова комисия на Сената да проведе изслушване по скандала през следващата седмица. На него, редом с ръководствата на финансовите регулатори, са "привикани" също председателят и главният изпълнителен директор на "Уелс Фарго". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във