Банкеръ Daily

Финансов дневник

Удължават действието на миналогодишния държавен бюджет

Парламентарната комисия по бюджет и финанси се събира във вторник (11 януари) на заседание, на което се очаква да приеме законопроект, с който ще бъде удължено действието на държавния бюджет за 2021 г. до 31 март.

Проектозаконът бе изготвен от Министерския съвет преди три седмици. Текстовете стъпват върху Закона за публичните финанси, където в чл. 87 е записано, че в случай че до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет от Народното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери е в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година. Така нареченото изключение за изразходване на 1/12 от разходите от бюджета за предходната година. 

Този текст от ЗПФ може да се използва в продължение на максимум три месеца. Също така Министерският съвет може да поема държавен дълг за рефинансиране на дълга в обращение до размера на годишните погашения по държавния дълг, поет до началото на съответната бюджетна година.

"Поради обективно стекли се обстоятелства държавният бюджет за 2022 г. няма да бъде приет преди началото на следващата бюджетна година. С оглед създаване на предпоставки за осигуряване на финансирането и извършването на социални помощи и други плащания, размерите на които се определят с годишните бюджетни закони, с предлаганите разпоредби се цели постигането на правна сигурност и гарантирането на правата и законните интереси на гражданите за прилагане на специалните закони, уреждащи специфични обществения отношения до 31 март 2022 година", гласят мотивите на кабинета.

Очаква се Бюджетната комисия да обсъди и казуса с пенсионерите, които през януари са получили по-малки пенсии спрямо декември. Механизмът, по който ще бъдат компенсирани пенсионерите, получили през януари по-малко пари в сравнение с декември, ще бъде ясен до няколко дни.  Паралелно обаче председателят на комисията и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански настоя да бъде проверен начинът, по който НОИ изчислява пенсиите. "До края на юни пенсионерите да са спокойни, че ще получат пенсии, не по-ниски от декември 2021 година", увери все пак Каримански.

Очакваме 2021 г. да завърши с бюджетен дефицит от 3%, което е с 0,6% по-малко от предвиденото в актуализацията на бюджета и с почти процент по-малко от предвиденото в първоначалния бюджет за 2021 г. По-ниският от предвиденото дефицит се дължи основно на по-високите - със 7,9 млрд. лв., приходи по консолидираната фискална програма, в сравнение с приходите, реализирани през  2020 г., съобщи преди седмица заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Василев припомни, че разходната част на бюджета за 2021 г. беше увеличена два пъти -  първият път е по време на актуализацията, когато средствата, в размер на 2,5 млрд. лв., бяха насочени за подпомагане на пенсионерите, за социални дейности, за бизнеса по време на пандемията и допълнителни средства за здравеопазване. В края на декември 2021 г., с решение на Народното събрание, бяха разпределени допълнително 1,2 млрд. лв. От тях 750 млн. лв. са за добавки към пенсиите от 60 лв. за периода януари – юни 2022 г. и 450 млн. лв. за енергийни помощи, обобщи Асен Василев.

На едно от последните заседание на Министерския съвет бяхаа направени няколко преструктурирания на бюджета - за сметка на спестявания от централния бюджет са отпуснати още 410 млн. за енергийни помощи, а от преструктуриране на средства за Ковид-кризата са заделени 100 млн. лв., предназначени за изплащане на добавка по 75 лв. за ваксиниране на възрастните хора, посочи финансовият министър. Той допълни, че са прехвърлени по набирателни сметки част от средствата, предвидени в актуализацията на бюджета, но не са изразходвани през 2021 г.

За подготовката на бюджета за 2022 г. вицепремиерът съобщи, че до края на януари се очаква той да бъде внесен в Народното събрание. проектът на бюджет ще отрази сравнително малко от заложените в сключеното коалиционно споразумение политики, тъй като няма да има време те да бъдат разчетени. Затова е предвидена актуализация на бюджета в средата на 2022 г., обясни още министърът на финансите Асен Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във