Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ударно наместване на стотици милиони

С темпо на спринтьор правителството разпределя стотици милиони левове бюджетните средства. Това са впечатляващите решения от последните няколко редовни заседания на Министерския съвет.

На 2 септември, докато под прозорците на властта вреше и кипеше, една сериозна сума отново бе "наместена". Кабинетът одобри 60 млн. лв. от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването за осигуряване на защита и допълнителни възнаграждения за медицинските лица на първа линия в борбата с COVID-19. 

С промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. пък се дава правна възможност да се разплатят дейности в болничната медицинска помощ - забележете! - за 2015-та и 2016 година. Таванът на тези плащания е 75 млн. лева. 

С 14 млн. лв. се увеличава бюджетът на Държавното обществено осигуряване, за да може от 1 октомври да влезе в сила по-високото минимално обезщетение за безработица - от 9 на 12 лева. Паралелно с това от 1 октомври ще се удължи и срокът за получаването му от 4 на 7 месеца.

Редица държавни служители все пак ще получат увеличения на заплатите си с 30% и то със задна дата. Например на Националния осигурителен институт (НОИ) се отпускат 5.503 млн. лв. за целта. Увеличение на заплатите ще получат служителите, ангажирани с дейности за превенция на разпространението на COVID-19 и ограничаване на последствията от пандемията.  Със същата цел допълнителен трансфер от 1.874 млн. лв. отива и по бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2020 година. Увеличене получават и работещите в регионалните дирекции на Министерството на образованието. 

Рекордът по разпределянето на средства обаче се държи от заседанието на 19 август. Тогава кабинетът насочи над 106 млн. лв. към Националния осигурителен институт и до 379 млн. лева - за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград. Средствата, изплатени на НОИ, служат за добавката от 50 лв. на всички пенсионери за септември. Общините пък получиха цели 2 млн. лв. допълнително за осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието.

В самото начало на август пък бяха отпуснати още 70 млн. лв. за заплати на чиновниците. В решенията на кабинета бе записано, че дават и 30.5 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове и зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. 122 млн. лв. бяха заделени и за лични асистенти по Закона за личната помощ.

Заради тези извънредни харчове зевзеци в социалните мрежи измислиха виц, че главният прокурор Иван Гешев трябва да се сезира, тъй като премиерът е станал жертва на телефонни измамници и е изхвърлил няколкостотин милиона лева през прозореца на Министерския съвет

Facebook logo
Бъдете с нас и във