Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ударните бюджетни харчове продължават по план

Второ поредно заседание на Министерския съвет минава под знака на типичните за декември бюджетни харчове. Само преди седмица правителството нареди разходи за около половин милиард лева. Като най-голяма сума бе отпусната по бюджетите на общините - над 250 млн. лева.

Общините отново получават допълнителна субсидия, макар и в пъти по-малка. Другата разлика е, че предишният трансфер бе за "значими инфраструктурни проекти", докато сега фокусът е здравеопазването. Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на почти 16 млн. лева. Огромната част от тях - 15 млн. лв. са за възстановяване на направени разходи за осъществяване на противоепидемичните мерки и действията за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19. 450 хил. лв. отиват по бюджета на община Нова Загора за извършване на спешни строително-ремонтни дейности на МБАЛ „Света Петка Българска“ ЕООД в града. Още толкова се отделят бюджета на община Казанлък за ремонт на велоалеи.

Пари за здраве

Значителна сума се насочва към Министерството на здравеопазването. Става дума за 65 млн. лв. За лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50 на сто от легловия си капацитет за лечение на COVID-19 са предвидени до 50 млн. лв. Идеята е 55 лечебни заведения, включително държавни, общински и частни болници, въз основа на сключени договори, да поемат хоспитализациите на основната част от пациенти с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от болнично лечение и да поддържат в максимална готовност болничните си легла за настаняване на пациенти с COVID-19. 

Със средства в размер до 15 млн. лв. се предвижда от бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г. да се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на Центровете за спешна медицинска помощ, Филиалите за спешна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкрити към болници пунктове за тестване.

​С друго правителствено постановление са одобрени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. във връзка с увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на УМБАЛ „Света Екатерина” ЕАД с 15 млн. лева.

Увеличава се също акционерното участие на държавата в капитала на Многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ - Варна АД с 1 млн лв. Със средствата се предвижда да бъде извършено реновиране на фасадата на Терапевтичен блок на лечебното заведение.

Чрез парична вноска в размер на почти 15 млн. лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. се увеличава акционерното участие на държавата в капитала на “Пирогов”. Средствата ще се разходват за изпълнение на строително-монтажни работи и закупуване на медицинско и немедицинско оборудване.

Помощ за туризма

56 млн. лв. се заделят за туристическия сектор. Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

Допълнителни 5 млн. лв. получава Министерството на туризма - с тях ще се субсидират чартърните полети в следващите две години.

И още

53 млн. лв. са предназначени за Министерство на отбраната, като 50 млн. лв. от тях са за модернизация на танковете Т-72.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2020 г. Средствата в размер до 10 млн. лв. са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

В решенията на правителството се забелязват и някои по-дребни харчове. Например Министерският съвет прие разходи в размер на 2 милиона лева за финансиране на проект на Българското републиканско самоуправление (БРП) в Унгария за изграждане на нов български образователен и културен център в Будапеща. Над 3 млн. лв. пък се отпускат за осигуряване на дейностите по 9 национални програми, свързани с развитие на образованието. Отпускат се и 2.5 млн. лв. за финансиране на разходи за ДДС по одобрени проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във